ManşetYerel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Kabataş Martı Projesi’nin iptal edildiği haberine yalanlama

0

2 yıldır çalışmaları süren Kabataş Martı projesinin iptal edildiği iddia edilmişti. Politeknik.org’da çıkan haberde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘Kabataş Transfer Merkezi’ olarak sunduğu ve Dolmabahçe-Fındıklı kara ulaşım trafiği beton dalış tünelleri içeren Kabataş Martı Projesi’nin, imalatının 2’nci yılında denize yapılan beton iskelelerin ardından iptal edildiği bilgisine yer verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kabataş Martı projesinin iptal edildiğine dair çıkan haberler hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “Kabataş Meydan Düzenlemesi iptal edilmemiştir, en kısa sürede İstanbullulara hizmet vermeye başlayacaktır” denildi. İBB yetkililerince yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi (Martı) projesinde iptal söz konusu değildir. Proje karayolu trafik akışını yer altına almaksızın yeniden düzenlenecektir. Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi en kısa sürede tamamlanarak İstanbulluların hizmetine sunulacaktır.”

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’a konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, ““Zaten ortada bir onaylı proje ve imar planı yok. Projenin bütünü İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşülüyordu ancak halen onay verilmedi. Proje onaylanmadan çalışmalar başladı. Dolayısıyla ortada iptal edilecek bir proje de yok” dedi. Kabataş’taki şantiyenin güvenlik görevlisi ise “Proje iptal mi edildi? Bu konuda içerinden bir yetkiliyle görüşebilir miyiz?” şeklindeki soruya “İçeride kimse yok, çünkü inşaat yılbaşından bu yana devam etmiyor. Hiçbir çalışma yok” diye yanıt verdi.

Ne olmuştu?

Kabataş Martı Projesi olarak bilinen Kabataş Transfer Merkezi Projesi, mimar Hakan Kıran tarafından tasarlanmış ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 13 Mayıs 2016 tarihinde kabul edilmişti. Kabataş iskelesi, martıya benzediği için ‘martı projesi’ diye anılan transfer merkezi projesi nedeniyle 10 Ağustos 2017 yılında ulaşıma kapatılmıştı. Projeyle ilgili “ÇED Gerekli Değildir” kararı ise 24 Ekim 2017 yılında çıkmıştı. Kıran tarafından projeyi eleştiren ve durdurmak için işlem başlatan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, yine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı, inşaat mühendisi Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Cihan Uzurçarşılı Baysal, Politeknik ve Politeknik Yönetim Kurulu Başkanı inşaat mühendisi Ersin Kiriş hakkında dava açmıştı. Politeknik Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kiriş’in beraat ettiği İstanbul 23. Asliye Hukuk Mahkemesi, Martı Projesi’nin, topluma mal olmuş ve her kesimi ilgilendiren geniş kapsamlı bir proje olduğunu, kamunun eleştiri hakkı bulunduğunu ve Kıran’ın katlanma yükümlülüğü olduğunu belirtmişti.

İstanbul Kent Savunması 10 maddede “Kabataş Martı Projesi’ne Hayır” dedi

Kabataş Martı Projesi: Betona karşı yaşamı savunmak gerek

Kabataş rıhtımındaki “beton martı” projesinin kara bölümü inşaatı durdu

Kabataş Martı Projesi’nin mimarının Cihan Uzunçarşılı Baysal’a açtığı dava ertelendi

 

(Yeşil Gazete, Artı Gerçek)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.