ManşetTürkiye

Kabataş rıhtımındaki “beton martı” projesinin kara bölümü inşaatı durdu

0

Boğazın ekosistemini bozan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kabataş’ta deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını entegre etmek amacıyla yapımına başlanan “beton martı” projesi inşaatı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan kara bölümüne henüz izin çıkmadığı için durduruldu.

Proje alanında yaklaşık 1 aydır hiç bir faaliyet yürütülmediği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kabataş’taki inşaat çalışmalarını Koruma Kurulu kararını beklemeden başlattığı ortaya çıktı. Bölgede sadece Kabataş-Mahmutbey metro çalışmaları devam ediyor. 

Proje nasıl hazırlandı?

Mimar Hakan Kıran tarafından 2005 yılında tasarlanan projeye daha sonra metro ilavesi kararı verilerek 28 Temmuz 2016 yılında başlanmıştı.

Fındıklı Molla Çelebi Camii’nin kuzey tarafından başlayıp Kabataş Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ne bitişik balıkçı barınağını da içine alan çalışmalarda önce yaklaşık 650 metre boyunca denize kazıklar çakılarak kıyı kısmı deniz üzerinde yaklaşık 20 metre genişletilmişti.

Projede yer alan 4 iskelenin yapılması için de denize yüzlerce kazık çakılmıştı. İskelelerin betonarme bölümleri ise geçtiğimiz yılın sonunda tamamlanmıştı.

Proje neleri içeriyor?

Yapılacak iskele “kanat çırpan dev martı” şeklinde olduğu için “Martı Projesi” olarak bilinen proje kapsamında yaklaşık 90 bin metrekarelik alanın yeniden düzenlenmesi planlanıyor.

Projede deniz otobüsü, vapur ve deniz otobüsü iskelelerinin yenilenmesi de var.

Projede otomobillerin geçtiği yol, yer altına alınacak.

Kabataş iskelesi 15 Temmuz’daki darbe girişimi nedeniyle ertelenerek 11 Ağustos 2016’dan bu yana deniz trafiğine kapalı.

 

(Gazete Duvar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.