Hafta SonuManşet

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bunu hep yapıyor – Fatoş Çırnaz

0

Hava soğuk mu soğuk. Ama güneş  yine de parlak yüzünü gösteriyor, madem işler yapılmadı öyleyse tembelliğin tadını tam çıkarmalı. Eşofman giyildi, yürüyüş ve koşu için hazırız. Ama yürümek ne mümkün, daha Caddebostandan başladı, kesilmiş ağaç tozları, ağaç dalları,boynu bükük kalmış sanki ağaççıklar,nasılda çırılçıplaklar.

Bisikletliler söylene söylene ilerlemeye çalışıyor, yayalar da tabi. Kesilmiş ağaçlar ve dalları,kütükler öbek öbek yerlerde adım başı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi bunu hep yapıyor.Yaklaşık sekiz yıldır, hem caddede, hem sokak aralarında hem de sahil yolunun  kenarında bulunan ağaçlarbudama adı altında kesiliyor. Bu uygulama oldukça keyfi bir şekilde rutin olarak tekrarlanıyor.

Bir ağacın bir dalı için yıllardır mücadele veren ben ve “ağaç budama ekibi” Bostancı civarında karşılaşbildik.

Görevlilere usulsüz budama yaptıklarını, canlı ana dalları kestiklerini söyledim. Birkaç vatandaş da benim tepkimden cesaret alıp beni destekledi. Bu konuda bir eğitimleri olup olmadığını sordum, cevap olarak ’’Budama ya da ağaç kesmek için eğitime gerek mi var ‘’diye sordular. Bende en basit bir iş için bile eğitime gerek olduğunu ve Osmanlı Devletinde (seviyorlar ya belki biraz etkilenirler diye) bu işin ehliyet sahibi  kişilerce yapıldığını örnek verdim.

Heyhat ne mümkün daha da derinden kesmeye devam edip, gülmeye başladılar. Benim konuşmayı kesip fotoğraf çekmeye başladığımı görünce ‘’çek çek ‘’deyip, poz bile verdiler…

Umutsuz bir şekilde Tema Vakfını aradım hemen, eski bir eğitmenleri olarak durumun İstanbul Büyükşehir Belediyesinin denetiminde olması nedeniyle karışamayacaklarını söylediler. Ardından Kadiköy Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masayı aradım.

Telefonlar açılmadı, hiç bir yetkiliye ulaşamadım. Bu arada kesim olanca hızıyla  devam ediyordu. Hatta görevlilerin muzaffer komutan edasıyla daha bir zevkle ve çoşkuyla, daha da derinden inen balta darbeleri ve ağaç hızarları ile…

Ne de olsa’’Biz kimseye benzemeyiz, benzeyecekse Pisagor bize benzesin’’anlayışı hakim görevlilerde. İlkçağda dünyanın en önemli matematikçisi, filozofu  kabul edilen Pisagor nasıl  bunlara benzeyecekse artık.

 

Fatoş Çırnaz
Uzun zamandır,bölge sakini.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.