Hayvan HaklarıManşet

İstanbul Barosu: ‘Yasaklı ırk’ diye toplanan köpekler ölüme terk edildi

0

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, “Yasaklanan Köpek Irkları’ başlığıyla baronun Beyoğlu’ndaki binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Gülsaniye Ekmekçi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mustafa Özcan, İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü ile FatihBakırköy, BeşiktaşPendikSarıyerSilivri belediyelerinden temsilciler, İstanbul ve diğer bazı illerden baro üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Gülsaniye Ekmekçi, kapasitesi ve bakım evi olmayan belediyelerin, “yasaklı ırk” olarak belirlenip toplanan hayvanların ölüme terk edildiğini söyledi.

.2021 yılı verilerine göre 1390 belediyeden sadece 237’sinin bakımevi olduğunu kaydeden Ekmekçi, baronun “Tehlike Arz Eden Hayvanlarla’ ilgili genelgenin iptali için dava açtığı, ancak dört aydır bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Bakım evi bulunmayan ya da kapasitesi yeterli olmayan belediyelerin hayvanları toplayıp, yerleşim yerlerinden uzak, dağlık, ormanlık arazilere terk ettiklerini ifade eden Ekmekçi, “Yani ölüme terk etmiş oldular. Eğer ırkları yasaklayarak bir çözüm bulunmuş olsaydı, 1910 yılında Hayırsız Ada’da köpeklerin ölüme terk edilmesinden sonra, bugün İstanbul sokaklarında tek bir köpek bile kalmamış olurdu” diye konuştu.

‘Genelge, endişelerimizi haklı çıkardı’

Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da Hayvanları Koruma Kanunu‘nun 2004 yılında çıktığını, yönetmeliğinin yeni ilan edildiğini belirterek şunları söyledi: “Bu yaşam hakkının kutsallığı ve hayvan hakları konusundaki farkındalığın toplumun belirgin kesimlerinde ve kamuda da önemli ölçüde artması bekleniyordu. Süreç öyle de gelişiyordu. Özellikle 2021 Temmuz ayında Hayvanları Koruma Kanunu’nda ve TCK’da yapılan değişiklikler, yapılanların aslında bizim düşündüğümüz çerçevede pek de olgunlaşmadığını gösterdi”

Çıkan yasanın önce ‘Buna da şükür’ anlayışıyla karşılandığını belirten Durakoğlu, “Geldiğimiz noktada sorunun öylesine çözümlenmeyeceği ortaya çıkmış, ilan edilen genelgeler de bizi bir bakıma haklı çıkarmış oldu” dedi.

Avukat Özlem Yazıcıoğlu ise genelgeyle istenmeyen sonuçlar ortaya çıktığını belirterek “Bu genelgenin pek çok sebeple hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay’da iptal istemiyle dava açılmıştır. Yürütmeyi durdurma talebimiz, yaklaşık dört aylık sürede bir karara bağlanmamıştır” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Hayvanları Koruma Kanunu, 2004’te ilk yürürlüğe girdiği dönemde sokak hayvanları başta olmak üzere bütün hayvanlar için bir umut ışığı olmuştu. Temmuz 2021’de bu kanun üzerinden bir değişiklik yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Aralık 2021 günü Gaziantep’te belediyelere yönelik sahipsiz hayvanların sokakta barındırılması, barınaklarda toplatılması yönündeki sözleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı valiliklere 17 maddelik bir genelge gönderdi. Pitbull başta olmak üzere beş ırktan köpeğin daha sokaklarda “sahipsiz” bulunmaması, sokak hayvanlarının da “rehabilite olmadıkça” alındıkları ortamlara bırakılmaması talimatı veren genelgeyle belediyeler sokak hayvanlarını geçici bakımevlerine götürmek üzere şiddet ve işkenceyle toplamaya başladı.

Genelgenin üzerinden dört ay geçti. Çok sayıda hayvan öldürüldü, kayboldu, toplandıktan sonra bir daha haber alınamadı. Barınakların kapasitesi aşırı şişirildi, rutin hizmetler verilemez hale geldi. Aç bırakılan veya aynı dar yere konulan hayvanlar birbirine saldırdı.

HAD Başkanı: Cumhurbaşkanı barınakların iyi yerler olduğunu düşünebilir ama ölüm kampıdır
İlgili haber: ‘Tehlikeli ırk’ ilan edilen köpeklerin kaydı için yarın son gün: Devlet, köpekleri öldürmenin peşine düştü
İlgili haber: Erzincan’da hayvan katliamı: Kent çöplüğünde onlarca öldürülmüş kedi ve köpek bulundu
İlgili haber: Dokuz ilde ortak miting: Sokak hayvanlarının toplatılması durdurulsun
İlgili haber: Hayvanlar dört ay önce sokaklardan toplatıldı: Şimdi ne yapıyorlar?

Bu arada sosyal medyada da sokak köpeklerinin yerlerinin bildirildiği hesaplar açılmaya başladı. Uzmanlar ve hayvan hakları aktivistleri, meselenin artık “katliam” düzeyine vardığını, yasada bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söylüyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.