HAD Başkanı: Cumhurbaşkanı barınakların iyi yerler olduğunu düşünebilir ama ölüm kampıdır

Senelerdir barınakların ölüm kampı, işkencehane olduğunu söylediklerini ifade eden HAD Başkanı Hülya Yalçın, 'Türkiye'de, evet bu barınak çok güzel ve güvenli diyebileceğimiz bir tane bile barınak örnek yokken, belediye başkanlarına barınaklar hazırlayın denmesi hiç samimi değil' dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün AKP’li belediye başkanların ithafen yaptığı açıklamada, sokakta yaşayan hayvanların yerinin barınaklar olduğunu ileri sürerek, “ön almalarını” istemesinin ardından, hayvan hakları aktivistleri ve derneklerden tepkiler gecikmedi.

Yeşil Gazete‘ye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini değerlendiren Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) Başkanı Avukat Hülya Yalçın, “Bu açıklama tamamen köpek sevmeyen kitlenin yoğun baskısı üzerine köpeklerin toplanacağı işaretini vermek ama belediyelerin çoğu da köpeklerden zaten haz etmediği için bunun üzerine gidip Cumhurbaşkanının talimatıyla yaptık diyecek” ifadelerini kullandı.

‘Bazı saldırı haberleri gerçeği yansıtmıyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kızılcahamam‘da Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı‘nda yaptığı açıklamalarda AKP’li belediye başkanlarına, “Maalesef medyada çocuklara saldıran başıboş köpeklerle ilgili üzüntü verici hadiselere rastlıyoruz. Sahipsiz hayvanlarının yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız. Sahipsiz hayvanlar için lütfen ön alın, sıcak barınaklar kurarak pek çok gönül kazanabiliriz, kazanabilirsiniz” demişti.

Bu hedef gösterici açıklamalara karşılık Hülya Yalçın, medyaya yansıyan bazı köpeklerin saldırı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, hatta bazı cinayetlerin bile köpeklerin üzerine atıldığını şöyle anlattı:

Cumhurbaşkanının dün yaptığı açıklama aslında çok uzun zamandır bir kısım medya ve insanların örgütlenerek özellikle köpürttüğü ve beslediği bir olay üzerine bir anlamda mecbur kalınmış bir açıklama. Biz daha önce de hep söyledik. Köpekler çocuklara saldırdı, pazara giden kadına saldırdı, insanları parçaladı gibi haberlerin bir kısmının uydurma olduğu, insan cinayetlerinin de köpeklerin olduğu bölgelere atılıp, köpeklerin üzerine bırakıldığı, köpeklere ihale çıkarıldığını biliyoruz.

Hatta bu konuda Eskişehir’de Erinç Pütün olayı olmuştu. Yeniden otopsi yapılmasını istemiştik ve reddedilmişti. Çünkü muhtemelen insanlar tarafından öldürülen, tecavüz edilen ve bir köşeye atılan insanlar için de köpek saldırısı demeyi tercih ettiler. Bu çok adaletsiz bir şey.”

2015 yılında, Eskişehir’de yaşayan Erinç Pütün’ün ölümü sokakta yaşayan köpeklere mal edilmiş, Pütün’ün başkaca sebeplerle yaşamını yitirmiş olabileceği ihtimali üzerine gidilmemiş ve taleplere rağmen klasik otopsi yapılmamıştı.

Yalçın, en son Antep’te meydana gelen küçük çocukla köpekler arasında olan olayın da yine köpeklerin üzerine bırakıldığını kaydetti.

‘Yıllardır barınakların ölüm kampı olduğunu söylüyoruz’

Cumhurbaşkanının barınakları çok iyi yerler olarak düşünüyor olabileceğini ancak durumun hiç öyle olmadığını kaydeden Hülya Yalçın, senelerdir barınakların ölüm kampı olduklarını dile getirdiklerinden bahsetti:

Tabii ki Cumhurbaşkanı da seçime giden bir parti lideri sonuçta. Bu kadar yüksek bir ses çıktığında buna dikkat etmek gerektiğini düşündü ve kendi ziyaret ettiği barınakların elbette önden hazırlıklı olduğu için çok iyi yerler olduğunu düşünüyor olabilir. Ben bunun samimi olduğunu düşünmüyorum.

Çünkü barınaklar hakkında yıllardır feveran ediyoruz. Ölüm kampıdır, işkencehanedir, açlık, soğuk, ölüm, zehirleme her türlü şey barınaklarda var. Türkiye’de ‘Evet bu barınak çok güzel ve güvenli’ diyebileceğimiz bir tane bile örnek yokken, belediye başkanlarına ‘Barınaklar hazırlayın’ demesi hiç samimi değil. Sadece köpekleri istemeyen kitlenin sesine bir cevap verme.”

‘Umarız ki politik bir hamledir’

Temmuz ayında resmen yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu‘nu hatırlatan Avukat Yalçın, bu kanunun yokmuş gibi davranılmayacağını umduklarını ifade etti:

Umarız ki bu politik bir hamledir. Çünkü 5199 sayılı kanun daha bu yıl revize edildi ve onun uygulanması gerekiyor. Bir Cumhurbaşkanı kendi çıkardığı ve aylarca çalışıp raporlar üzerine kurduğu kanunun üstüne basıp da o yokmuş gibi davranmayacaktır. En azından politik ahlak gereği böyle düşünüyoruz.”

‘Bizi çok zor bir mücadele bekliyor’

HAD Başkanı, hayvan hakları savunucularını bundan sonra da zorlu bir mücadelenin beklediğini ifade edip, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Bizi hem sokaklarda hem idari süreçte hem hukuki süreçte çok zor bir mücadele bekliyor. Bu anlamda hayvan hakları savunucularına da ciddi bir mesaj vermek lazım.

Biz hayvanların bulundukları bölgelerde güvenli ve özgür yaşamasından yanayız. Şu ana kadar olduğu gibi yaşadıkları alanlarda koruyabilmeyi başarmalıyız. Yoksa şimdi herkes böyle bir açıklama yapıldı diye bir toprak parçası bulayım, etrafını çevireyim, içine de kendi hayvanımı koyayım düşüncesine hiç girmesin. Burada hükümete verilen mesaj, topluma verilen mesaj dışında hayvanseverlere verilecek mesaj da çok önemli.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atmosferdeki metan seviyeleri 2020’den bu yana rekor kırarak arttı

Son Küresel Metan Bütçesi, emisyonların 2010 ile 2019 arasında her yıl tahmini 575 milyon tona ulaştığını tespit ediyor.

Akkuyu NGS’de Alman Siemens devre dışı, kritik ekipmanları Çinli firma sağlayacak

Enerji Bakanı, Almanya'nın Rusya'ya yaptırım uygulamak amacıyla, siyasi bir karar alındığını öne sürdü; teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktireceğini söyledi.

Maden şirketinden bakanlığa dava: Altın çıkarmak kamu yararına

Murat Dağı’nda altın çıkarmak isteyen Anadolu Export, 'ÇED olumsuz' kararı veren bakanlığa açtığı davada yürütmenin durdurulmasını talep etti.

İtalya’nın en büyük buzulu komada: Gözümüzün önünde yavaş yavaş ölüyor

'Dolomitlerin Kraliçesi' olarak bilinen Marmolada Buzulu, günde 7 ila 10 cm derinlik kaybediyor. Ölçümlere göre buzul 1888'den bu yana 1.200 metre geri çekildi.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR