DünyaManşet

İsrail’in Filistin’e saldırıları devam ediyor: 58’i çocuk, 197 kişi hayatını kaybetti

0

İsrail-Filistin arasında 10 Mayıs’ta başlayan gerginlik tırmanarak devam ederken, o tarihten beri 58’i çocuk olmak üzere 197 kişi hayatını kaybetti. Bin 235 kişi ise yaralandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in saldırılarına yönelik “Harekat tüm gücüyle devam ediyor” ifadelerini kullanırken, Gazze’de binden fazla hedefin vurulduğunu kaydetti.

Saldırılar devam ediyor

İsrail Genel Kurmay Başkanı Aviv Kochavi tarafından dün yapılan basın toplantısında, Gazze’deki 500 hedefin vurulduğu ve birçok altyapının da imha edildiği kaydedildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus de Gazze Şeridi’ne 150 hava saldırısının gerçekleştirildiği ve 5 bin askerin de kara operasyonuna hazır şekilde bekletildiği bilgisini paylaşmıştı.

Hamas’ın bir kolu olan İzzettin El Kassam Tugayları da bir seferde 130 roketle Tel Aviv ve çevresine saldırılar düzenlendiğini açıklamıştı.

Medya kuruluşlarının bulunduğu binaya saldırı

İsrail, aralarından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Associated Press (AP) ve Katar merkezli Al Jazeera gibi yayın kuruluşlarının da bulunduğu 12 katlı binaya saldırı düzenledi.

AP Başkanı Gary Pruitt konuyla ilgili, “İsrail ordusunun Gazze’deki AP ofisini ve diğer haber kuruluşlarının bulunduğu binayı hedef alması karşısında şoke olduk ve dehşet içindeyiz. Büromuzun yerini uzun zamandır biliyorlardı ve gazetecilerin orada olduğunu biliyorlardı” ifadelerini kullanmıştı.

Binanın hedef alınmasına da değinen İsrail Başbakanı, İsrail savaş uçaklarının 12 katlı bir binayı vurmasının meşru olduğunu ileri sürdü.

İsrail’in medya kuruluşlarının yer aldığı binayı vurması ise, bölgeden gelen haber akışını engellemek amacıyla yapıldığı yorumlarına neden olmuştu.

BMGK toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), devam eden İsrail-Filistin çatışmaları ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarını görüşmek üzere toplanırken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres iki ülke arasındaki ölümcül şiddetin derhal sona ermesi çağrısında bulundu ve çatışmanın bölgeyi “kontrol edilemez” bir krize sürükleyebileceğini kaydetti.

Gutteres, İsrail’in AP ve Al Jazeera gibi medya kuruluşlarının bulunduğu binaya saldırı düzenlemesinin endişe verici olduğunu ifade etti ve konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Gazetecilerin korkusuzca ve taciz edilmeden çalışmasına izin verilmelidir. Gazze’deki medya bürolarının yıkılması son derece endişe vericidir.”

Toplantıdaki öneriler

BMGK toplantısında konuşan ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail ve Filistin’in ateşkes istemesi halinde ABD’nin destek olmaya hazır olduğunu söyledi.

Thomas-Greenfield, “İsraillilerin ve Filistinlilerin eşit derecede güvenlik ve emniyet içinde yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz” ifadelerini de kullandı.

Toplantıda Rusya, Filistin halkının insan haklarını savunan barışçıl protestolarını desteklediğini kaydederek, iki devletli çözüm önerisinde bulundu.

BM Birleşik Krallık Temsilcisi Dame Barbara Woodward da, İsrail’in Filistin’deki şiddetine yönelik endişe duyduğunu ve insani durumun iyileştirilmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Bernie Sanders’tan Biden’a eleştiri

Öte yandan, ABD Kongresi’nde Vermont Senatörü Demokrat Bernie Sanders, İsrail’in Filistin’e karşı yürüttüğü politikalara ABD’nin rotasını değiştirip tarafsız bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini söyledi.

Bernie Sanders, New York Times’ta, “ABD, Orta Doğu’da Yansız Bir Yaklaşımı Desteklemelidir” başlığıyla kaleme aldığı yazısında İsrail ile Filistin arasında yaşanan her çatışmada, yıllardır “İsrail’in meşru müdafaa hakkı” söyleminin dillendirildiğini hatırlatarak, “Filistin halkının hakkı nedir?’ sorusu neden hiç sorulmuyor? Ve neden İsrail ve Filistin’deki şiddeti, yalnızca İsrail’e roketler düşerken fark ediyor gibi görünüyoruz?” sorularını yöneltti.

Cortez de Biden’a tepki gösterdi

ABD’li Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, ABD Başkanı Joe Biden’ın “İsrail’in kendini savunma hakkı var” sözlerini, “Bu tarafsız bir dil değil, taraf tutan, işgalin tarafını tutan bir dil” ifadesiyle eleştirmişti.

Cortez, “Bağlamı zayıf ya da Filistinlilerin evlerinden çıkarılması veya Mescid-i Aksa’daki saldırılar gibi bu şiddet sarmalını hızlandıran şeylerin kabul edildiği, bunun gibi boş açıklamalar sadece Filistinlileri insanlıktan çıkarmaktadır. Bu yanlıştır” açıklamasında bulunmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.