DünyaManşet

Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar yeniden alevlendi

0
Fotoğraf: AA

Kudüs‘te Filistinliler ile İsrail polisi arasında Ramazan ayının başından itibaren süren gerginlik cuma günü Mescid-i Aksa‘daki çatışmanın ardından hafta sonu yeniden alevlendi.

Protestocular, Kudüs’ün Eski Şehir bölümünde bulunan Şam Kapısı‘nda düzenledikleri eylemlerlerde polise taş atarken, güvenlik güçleri de eylemcilere ses bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile karşılık verdi.

97 kişi yaralandı

Filistinli sağlık görevlileri, cumartesi akşamki olaylarda 90 Filistinlinin pazar günü gerçekleşen protestolarda ise yedi Filistinlinin yaralandığını duyurdu.

Kızılay, 4 yaralının hastanede tedavi altına alındığını, yaralıların çoğunun plastik mermi ile vurulduğunu bildirdi.  İsrail polisi de en az bir polis memurunun yaralandığını söyledi.

Çatışma nasıl başladı?

Doğu Kudüs’teki gerginlik, Nisan ayının son haftasında Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski kentin Şam Kapısı’nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başlamıştı.

Cuma günü yaşanan olaylarda, 200’den fazla Filistinli’nin ve en az 17 İsrail polisinin yaralandığı açıklanmıştı.

BBC’nin aktardığına göre Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer Kisvani, Harem-üş Şerif’te yaşanan olayların durdurulması için İsrail polisinden avlulardan çekilme çağrısı yaptı.

İsrail polisi ise “düzeni sağlamak üzere güç kullandıklarını” ileri sürerek, Filistinlilerin ibadet sonrası “eylem yaptığını” savunuyor.

Filistin’den BM’ye çağrı

Filistin Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile UNESCO‘ya, Mescid-i Aksa’da yaşananlar konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Vennesland, Kudüs’te tırmanan gerilim ve şiddetten duyduğu endişeyi belirterek, tüm tarafları sorumlu davranmaya çağırdı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada ise, “İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinli sivilin yaralanmasına sebep olan saldırıları şiddetle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.