DünyaManşet

Gazze’ye atom bombası atılmasına kapı aralayan İsrailli bakan görevden uzaklaştırıldı

0
Gazze
Fotoğraf: Yonatan Zindel / Flash90

İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasında devam eden savaşta Gazze Şeridine atom bombası atılması ihtimalini ortaya atan bakan,  hükümet toplantılarından süresiz olarak uzaklaştırıldı. Savaşa müdahil olmayan, masum Gazzeli bulunmadığını iddia eden bakana hem İsrailli politikacılardan hem de uluslararası toplumdan tepki yağdı.

İsrailli radikal Otzma Yehudit partisi mensubu Miras Bakanı Amichai Eliyahu, dün (5 Kasım) Kol Berama Radyosu’na verdiği röportajda Gazze’ye atom bombası atılıp atılmayacağı sorusuna “bu da olasılıklardan biri” yanıtını verdi.

Itamar Ben Gvir‘in aşırı sağcı partisinden olan Eliyahu, savaş zamanında karar alma sürecine dahil olan güvenlik kabinesinin bir parçası olmadığı gibi Hamas terör örgütüne karşı savaşı yöneten savaş kabinesi üzerinde de etkisi bulunmuyor.

Fotoğraf: Yonatan Zindel / Flash90

‘Nazilere insani yardım verecek değiliz’

Times of Israel’in aktardığına göre Eliyahu, röportaj sırasında Gazze’ye herhangi bir insani yardımın girmesine karşı olduğunu da dile getirdi. Gazzelileri “Nazi” olarak niteyelen Miras Bakanı Eliyahu, “Nazilere insani yardım verecek değiliz” diyerek “Gazze’de müdahil olmayan sivil diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Şeridin geri alınmasını ve buradaki yeniden İsrailli yerleşimlerin kurulmasını destekleyen Eliyahu, Filistinli nüfusun kaderi sorulduğunda ise “İster İrlanda‘ya ister çöllere gitsinler; Gazze’deki canavarlar kendi başlarına bir çözüm bulmalı” dedi.

Eliyahu Gazze Şeridi’nin var olma hakkı olmadığını söylüyor ve Filistin ya da Hamas bayrağı sallayan hiç kimsenin “yeryüzünde yaşamaya devam etmemesi gerektiğini” ekledi.

‘Süresiz olarak uzaklaştırıldı’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Eliyahu’nun yorumlarının “gerçeklikten kopuk” olduğunu ve İsrail ile İsrail Savunma Kuvvetleri’nin savaşçı olmayanlara zarar vermemek için uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini söyledi.

İlerleyen saatlerde Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Miras Bakanı Eliyahu’nun hükümet toplantılarından süresiz olarak uzaklaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada “Amichai Eliyahu’nun açıklamaları gerçeklere dayanmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca İsrail ve İsrail ordusunun “masumlara zarar vermekten kaçınmak için uluslararası hukukun en yüksek standartlarına uygun olarak faaliyet gösterdiği” öne sürüldü.

‘Bakan görevden alınmalıydı’

Muhalefet lideri Yair Lapid ise bakanın görevden alınması çağrısında bulundu.

Lapid, sosyal medya platformu X‘te yaptığı paylaşımda “Hükümetteki radikallerin varlığı bizi ve savaşın hedeflerini -Hamas’ı yenmeyi ve tüm rehineleri geri almayı- tehlikeye atıyor” diye yazarak Netanyahu’nun “bu sabah [Eliyahu’yu] kovması gerekirdi” dedi.

‘Mecazi konuşmuş’

Eliyahu’nun mensubu olduğu Otzma Yehudit partisinin lideri Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Eliyahu ile görüştüğünü ve kendisinin “mecazi anlamda” konuştuğunu açıkladığını söyledi.

Eliyahu da X’te yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Atomla ilgili ifadenin mecazi olduğu tüm mantıklı insanlar için açıktır. Bununla birlikte, Nazilerin ve destekçilerinin terörizmin değersiz olduğunu anlamalarını sağlayacak, terörizme karşı güçlü ve orantısız bir yanıt kesinlikle gereklidir. Demokratik devletlerin terörizmle başa çıkmak için kullanabileceği tek formül budur. Aynı zamanda İsrail Devletinin rehinelerin sağ salim geri dönmesi için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlı olduğu da açıktır.”

‘İyi ki İsrail’in güvenliğinden bu kişiler sorumlu değil’

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, X’te yaptığı paylaşımda Eliyahu’nun açıklamalarını “asılsız” diye nitelendirdi ve “iyi ki İsrail’in güvenliğinden sorumlu kişiler bunlar değil” diye ekledi.

Gallant’ın selefi Bakan Benny Gantz ise Eliyahu’nun açıklamalarının İsrail’e zarar verdiğini ve “rehinelerin ailelerine acı verdiğini” söyledi.

Gantz, “Aptalın teki bir kuyuya taş attığında bin bilge insan dahi onu kuyudan çıkaramaz” dedi.

Birleşik Arap Listesi partisinin lideri Mansur Abbas da Eliyahu’ya tepki göstererek “kalbimin derinliklerinde iki ulus arasında barış olacağına inanıyorum” dedi.

Arap dünyasından tepki yağdı

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Abu Zeid X’te yaptığı açıklamada, Eliyahu’nun sözlerinin “sapkınlık ve aşırılığın boyutlarının” bir kanıtı olduğunu söyledi ve “Uluslararası toplum şiddet, nefret ve ırkçılık söylemleriyle kararlı bir şekilde yüzleşmelidir” dedi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da X’te “İsrail işgalinin ve Filistin halkına yönelik saldırganlığının tehlikeli bir aşamaya ulaştığını ve küstahlığının insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir vahşet seviyesine ulaştığını” belirtti. Bakanlık Kuveyt’in “uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘ne kardeş Filistin halkına karşı işlenen soykırım suçlarını durdurma çağrısını” yineledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu açıklamaların “uluslararası hukukun ihlali, uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlalleri ve savaş suçları işlemeye teşvik edici nitelikte olduğunu ve ayrıca soykırım suçu işleme niyetinin varlığına dair ciddi endişelere yol açtığını” söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) da Eliyahu’nun açıklamalarını kınayarak bu ifadelerin “aşırılık ve nefret söylemi, şiddete teşvik, organize terörizm ve İsrail işgalinin Filistin halkına karşı her gün işlediği soykırım suçunu yansıttığı ve uluslararası hukuk ile uluslararası sözleşme ve kararları açıkça ihlal ettiğini” belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.