EkolojiManşet

İspanya’nın madencilik faaliyetleri ve atıklarla kirlenen lagününe birey statüsü verildi

0
Kaynak: Pacto por el Mar Menor

Bir zamanlar İspanya‘nın lagün cenneti olan ve tarımsal kirlilik nedeniyle büyük risk altındaki Mar Menor lagününe kişi olarak yasal statü verildi.

Lagünün “bir ekosistem olarak var olması”, korunması, muhafazası ve restorasyonu için kapsamlı bir karara imza atıldı.

Doğa ve hayvanlar, insanla aynı hukuki statüye alınabilir mi? 

Avrupa’nın en büyük ve en çok tehlike altındaki tuzlu su lagünlerinden biri olan Mar Menor’daki kirlilik, deniz canlılarına büyük zararlar vermişti. 2021’de tonlarca balık ve deniz canlısı karaya vurmuştu. Hayvanların hayatta kalabilmek için deniz yüzeyine çıktığı açıklanmıştı.

Guardian’ın aktardığına göre; İspanya senatosu tehdit altındaki ekosisteme bir kişi olarak yasal statü verdi.

Güneydoğu İspanya açıklarında Akdeniz’den 13 millik bir kıyı kordonuyla ayrılmış korunan bir alan olan Mar Menor, kötü kanalizasyon sistemleri, gübreler ve madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan deşarjlar nedeniyle kirlenmişti.

Temiz çevre hakkı, temel insan hakkı olarak tanındı 

Altı yıl önce de alg patlamaları deniz tabanındaki bitki örtüsünün yüzde 85’inin yok olmasına sebep oldu ve nihayetinde lagündeki sular yeşile döndü.

Lagündeki kirliliğin boyutları, 640 binin üzerinde insanın Mar Menor’a yasal bir “kişilik” statüsü tanınması için oluşturulan bir kampanyanın destekçisi olmasını sağladı.

Özel bir koruma sağlayan yasa tasarısı İspanya’nın senatosu tarafından dün, 21 Eylül’de, onaylandı. Böyle bir önlem İspanya’da ilk kez meclisten geçmiş oldu.

Su aygırlarına tüzel kişilik 

Lagünün ve yakındaki Akdeniz kıyı şeridinin toplam bin 600 km2’si artık yerel yetkililer, vatandaşlar ve bölgede çalışan bilim insanlarından oluşan bir grup gözlemci tarafından yasal olarak temsil edilecek.

Kararın lagünün geleceği için olumlu bir adım olduğu düşünülüyor.

Whanganui Nehri’ne canlı varlık statüsü  

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.