DünyaHayvan HaklarıManşet

Escobar tarafından Kolombiya’ya getirilen su aygırları tüzel kişi olarak tanındı

0

Uyuşturucu baronu Pablo Escobar tarafından bir dönem Kolombiya‘ya getirilen su aygırları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) mahkemesi tarafından tüzel kişi olarak tanındı.

Hayvanlara kişilik statüsü verilmesi bir kesim tarafından sevinçle karşılanırken, bir hukuk uzmanı da kararın su aygırlarının yaşadığı Kolombiya’da herhangi bir etkisinin olmayacağını kaydetti.

Kolombiya’da su aygırlarıyla ilgili tartışma sürüyor

Externado de Colombia Üniversitesi’nde ceza hukuku profesörü olan Camilo Burbano Cifuentes, “Kararın Kolombiya’da bir etkisi yok. ABD’nin kararı kendi topraklarını kapsar. Çünkü sadece kendi topraklarında bir etkisi var. Su aygırlarıyla ne yapılacağına Amerikalılar değil, Kolombiyalı yetkililer karar verecek” ifadelerini kullandı.

Pablo Escobar, 1980’li yıllarda Kolombiya’daki çiftliğine yasadışı olarak dört su aygırı getirmişti. Escobar 1993 yılında yetkililerle girdiği bir çatışmada öldükten sonra, su aygırları mülkte terk edildi ve hiçbir doğal yırtıcı olmadan gelişmeye bırakıldı. Su aygırlarının sayısı son sekiz yılda 35’ten 80’e çıktı.

Bir grup bilim insanı, su aygırlarının bölgenin biyolojik çeşitliliği için bir tehdit oluşturduğu ve insanlarla ölümcül karşılaşmalara yol açabileceğini kaydederken,  bazıları da hayvanların öldürülmesi gerektiğini savundu. Bir devlet kurumu da bazı su aygırlarını kısırlaştırmaya başladı. Ülkede su aygırlarıyla ilgili hala süren bir tartışma var.

‘Hayvanlar ABD’de ilk kez tüzel kişi ilan edildi’

ABD’de çevreciler tarafından açılan davada, Hayvan Yasal Savunma Fonu avukatları Cincinnati‘deki ABD bölge mahkemesinden su aygırlarına “ilgili kişiler” statüsü vermesini istedi, böylece Ohio‘dan kısırlaştırma konusunda iki vahşi yaşam uzmanı davada görevden alınabildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.