İspanya’nın madencilik faaliyetleri ve atıklarla kirlenen lagününe birey statüsü verildi

İspanya’nın önemli kıyı şeritlerinden biri olan ve Avrupa'nın en büyük ve en çok tehlike altındaki tuzlu su lagünlerinden biri olan Mar Menor'un korunması için lagüne kişi statüsü verildi.

Bir zamanlar İspanya‘nın lagün cenneti olan ve tarımsal kirlilik nedeniyle büyük risk altındaki Mar Menor lagününe kişi olarak yasal statü verildi.

Lagünün “bir ekosistem olarak var olması”, korunması, muhafazası ve restorasyonu için kapsamlı bir karara imza atıldı.

Doğa ve hayvanlar, insanla aynı hukuki statüye alınabilir mi? 

Avrupa’nın en büyük ve en çok tehlike altındaki tuzlu su lagünlerinden biri olan Mar Menor’daki kirlilik, deniz canlılarına büyük zararlar vermişti. 2021’de tonlarca balık ve deniz canlısı karaya vurmuştu. Hayvanların hayatta kalabilmek için deniz yüzeyine çıktığı açıklanmıştı.

Guardian’ın aktardığına göre; İspanya senatosu tehdit altındaki ekosisteme bir kişi olarak yasal statü verdi.

Güneydoğu İspanya açıklarında Akdeniz’den 13 millik bir kıyı kordonuyla ayrılmış korunan bir alan olan Mar Menor, kötü kanalizasyon sistemleri, gübreler ve madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan deşarjlar nedeniyle kirlenmişti.

Temiz çevre hakkı, temel insan hakkı olarak tanındı 

Altı yıl önce de alg patlamaları deniz tabanındaki bitki örtüsünün yüzde 85’inin yok olmasına sebep oldu ve nihayetinde lagündeki sular yeşile döndü.

Lagündeki kirliliğin boyutları, 640 binin üzerinde insanın Mar Menor’a yasal bir “kişilik” statüsü tanınması için oluşturulan bir kampanyanın destekçisi olmasını sağladı.

Özel bir koruma sağlayan yasa tasarısı İspanya’nın senatosu tarafından dün, 21 Eylül’de, onaylandı. Böyle bir önlem İspanya’da ilk kez meclisten geçmiş oldu.

Su aygırlarına tüzel kişilik 

Lagünün ve yakındaki Akdeniz kıyı şeridinin toplam bin 600 km2’si artık yerel yetkililer, vatandaşlar ve bölgede çalışan bilim insanlarından oluşan bir grup gözlemci tarafından yasal olarak temsil edilecek.

Kararın lagünün geleceği için olumlu bir adım olduğu düşünülüyor.

Whanganui Nehri’ne canlı varlık statüsü  

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR