DünyaManşet

İspanya’da rap sanatçısı Pablo Hasel’in tutuklanması ülkeyi ayağa kaldırdı

0

İspanya‘da terörizmi yüceltme ve Kraliyet Ailesi‘ne hakaret suçlarından hüküm giyen rap sanatçısı Pablo Hasel‘in dün polis zoruyla tutuklanıp cezaevine götürülmesine karşı Katalonya‘da başlayan gösteriler ülke geneline yayılarak bugün de devam etti.

Ülkenin bazı büyük kentlerinde yapılan eylemlerde olaylar çıkarken, özellikle başkent Madrid ve Barselona‘da polisin müdahalesi sert oldu.

Göstericilerle çatışma

Madrid‘deki Sol Meydanı‘nda toplanan, çoğunluğunu sol görüşlü grupların ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kalabalığa karşı cop, ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Bazı göstericilerin de taş ve şişe attığı belirtildi.

AA’nın haberine göre meydandaki kalabalığı dağıtan polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar sokak aralarında da devam etti. Kimi eylemciler çevredeki dükkanlara saldırarak, çöp bidonlarını ateşe verdi.

Fotoğraf: AA

Bir genç gözünü kaybetti

Benzer olaylar Barselona’da da yaşanırken, kent merkezinde toplanan göstericilere polis müdahale etti. Barselona ve Madrid sokaklarında devam eden olaylarda gözaltına alınanların olduğu, yaralıların da bulunduğu görüldü.

Katalonya bölgesinde dün akşam yapılan gösterilerde 33 kişinin yaralandığı ve 15 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti. Plastik mermiden yaralanan bir gencin gözünü kaybettiği açıklandı.

Kendisini üniversiteye kilitlemişti

Hakkında 2014’ten bu yana 4 farklı suçtan kesinleşmiş mahkeme kararı ve halen devam eden bir soruşturma bulunan Hasel, Twitter hesabından attığı mesajlarla terörizmi yüceltmek, devlete ve Kraliyet Ailesi‘ne hakaret suçlarından 9 ay hapis cezası almıştı.

Pazartesi günü Hasel 50’den fazla destekçisiyle birlikte kendisini İspanya’nın kuzeydoğu Katalonya bölgesindeki Lleida Üniversitesi’ne kilitledi. 24 saat süren beklemenin ardından isyanla mücadele görevlileri üniversitenin binasına baskın yaparak sanatçıyı tutukladı.

‘Beni kaçırmak zorunda kalacaklar’

DW’nin aktardığına göre mahkeme kararını açıkladıktan sonra Hasel’e teslim olması için cuma gecesine kadar süre verilmişti. Teslim olma niyeti olmadığını belirten sanatçı ise verdiği bir demeçte şu ifadeleri kullanmıştı:

Kendi isteğimle gitmeyi reddediyorum … bu yüzden gelip beni kaçırmak zorunda kalacaklar, bu da devletin gerçekte ne olduğunu gösterecek: sahte bir demokrasi.”

İfade özgürlüğüne kısıtlama

Hasel’in cezaevine konulması, “ifade özgürlüğünün kısıtlandığı” gerekçesiyle İspanya’daki sol koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidos Podemos başta olmak üzere ülke genelindeki sol görüşlü gruplar tarafından da eleştiriliyor.

Hasel’in cezasının infazının askıya alınması talebini reddeden Ulusal Mahkeme, kararında, bazı şarkılarındaki sözlerde terör örgütleri GRAPO, ETA ve Terra Lliure‘yi öven ifadeler kullandığı için 2014’te aldığı iki yıl hapis cezası o dönemde ertelenen Hasel’in daha sonra 2017’de güvenlik güçlerine karşı gelme ve 2018’de bina basmaktan mahkum edildiğini hatırlatmıştı.

Hasel’in tutuklanması, İspanya’da sosyal medya üzerinden yapılan yorumlarla ilgili ifade özgürlüğü tartışması başlatırken, hükümet, “nefret suçları, krallığa hakaret, İspanyol bayrağına saldırı, terörizmi yüceltme veya dini duygulara saldırı” gibi suç teşkil eden bazı konuların, Ceza Kanunu’nun dışında kalması ve bunlarla ilgili öngörülen hapis cezalarının kaldırılması için Adalet Bakanlığınca bir çalışma başlatıldığını duyurmuştu.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.