İklim KriziManşet

İspanya’da sıcak dalgası, ekosistemleri tehdit ediyor: Kayak sezonu risk altında

0
Fotoğraf: Carlos L Vives/Alamy

İber Yarımadası‘nı dün (12 Aralık) etkisi altına alan sıcak dalgası, İspanya genelinde aralık ayı sıcaklık rekorlarını alt üst ederken ekolojik dengeyi de tehdit ediyor. Güney bölgelerindeki sıcaklıkların 30 dereceye kadar çıkması, kayak severleri üzerken bu durumun çevresel etkileri de endişe yarattı.

Kış aylarının yaklaştığı Kuzey Yarımküre’de, İspanyolların beyaz bir Noel hayali, bilim insanları tarafından insan faaliyetleriyle ilişkilendirilen küresel sıcaklık artışının bir parçası olarak kaydedilmiş en sıcak yılın ortasında dört sıcak dalgasının yaşandığı bir yazın ardından suya düşüyor.

Ulusal hava durumu ajansı AEMET‘in sözcüsü Ruben del Campo, “[Sıcak dalgası] Aralık ayının bu noktasında İspanya’nın üzerinden geçen en sıcak kütlelerinden biri” diyor.

‣ Ülkenin doğusundan batısına kuraklık endişesi sürüyor

Reuters’ın aktardığına göre; Del Campo, yılın son ayı için bir önceki rekordan iki derece daha yüksek olan, en az 27 derece sıcaklık kaydeden, Valencia gibi güneşli Akdeniz kıyısındaki şehirlere işaret ediyor.

Fotoğraf: Matthias Schrader/AP

Ayrıca Ruben del Campo mevsim normallerinin dışında seyreden sıcakların Şubat sonuna kadar seyrek yağış tahminleriyle birleştiğinde, eridiğinde ilkbahar ve yaz ayları için çok önemli bir su kaynağı olan bol kar yağışına bağımlı kış sporları için “pek de iyi olmayan” bir sezonun habercisi olduğunu da sözlerine ekledi.

‣ İklim krizi Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’ini tehdit ediyor

‘Sakince her şeyi yok ediyoruz, sorun şu ki; geri dönüş yok’

Olağanüstü sıcaklığın, AEMET’in yüksek enlemlerden gelen serin havanın sıcaklıkları Aralık ayı için daha normal değerlere düşüreceğini tahmin ettiği bugünden (13 Aralık) itibaren sona ermesi bekleniyor.

Madrid’in dışındaki popüler kayak merkezi Navacerrada’da ziyaretçiler ise kar olmamasından yakınıyor.

32 yaşındaki Deniz Biyoloğu Tania, “Bu korkunç bir duygu çünkü burası gerçekten karla kaplı ya da donmuş olmalı ama bunun yerine yılın bu zamanı için yeşil ve yemyeşil” dedi.

Doğu Castellon eyaletinden 66 yaşındaki emekli üniversite profesörü Vicente Solsona, Navacerrada’da böyle bir tarihte en az bir metre kar olması gerektiğini söylüyor ve ekliyor:

“Sakince her şeyi yok ediyoruz, sorun şu ki geri dönüş yok.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.