Dünya

İspanya medyası: ABD telefon görüşmelerimizi izliyordu

0

İspanya medyasında çıkan haberlerde Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’in İspanya’da her ay gizlice 60 milyon telefon görüşmesini izlediği bildiriliyor.

Bu iddia, kaçak Amerikalı CIA analisti Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırılıyor.

El Pais ve El Mundo gazeteleri, NSA’in arayan ve aranan kişinin numaralarını ve bulundukları mevkiyi bilgi olarak topladığını fakat görüşmelerin içeriğine dokunmadığını yazıyor.

Beyaz Saray’dan konuya ilişkin henüz bir yorum gelmedi.

İspanyol basını, NSA’in 10 Aralık 2012 ve 8 Ocak 2013 tarihleri arasında İspanyol vatandaşlarının telefon görüşmelerinin yanısıra milyonlarca cep mesajı ve email’ini izlediğini yazıyor.

İspanyol Dışişleri Bakanlığı, Madrid’deki Amerikan büyükelçisini iddiaları görüşmek üzere bakanlığa çağırdı.

İspanya’da patlak veren bu son gelişme, ABD’nin on yılı aşkın süredirtıklayınAlmanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonunu dinlediğiyönünde Alman medyasında çıkan haberleri izliyor.

Gizli dinleme operasyonunun birkaç ay öncesine kadar devam ettiği bildirilirken, Angela Merkel üst düzey istihbarat yetkililerini Washington’a yollayarak Amerikan hükümetinin konuyu soruşturmasını istiyor.

Merkel’in telefonunun dinlendiği haberleri Almanya’da büyük öfke uyandırdı.

İngiltere’nin Guardian gazetesi geçen Cuma günü NSA’in 35 dünya liderinin telefonunu dinlediğini yazdı. İspanya ve Almanya’da çıkan haberler gibi Guardian’ın kaynağı da Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerdi.

Avrupa Birliği parlamentosundan bir heyet ABD’nin gizli telefon dinleme faaliyetlerine ilişkin iddiaları görüşmek üzere Washington’a gitti.

Avrupa Parlamentosu’nun Yurttaş Hakları Komitesi yetkilileri Amerikan Kongresi’nin üyelerine konuyla ilgili kaygılarını iletecek.

Öte yandan Japon haber ajansı Kyodo, NSA’in 2011 yılında Tokyo hükümetine başvurarak Japonya’dan Asya-Pasifik bölgesine şahsi bilgi taşıyan fiber-optik kabloları dinlemesine yardımcı olunmasını talep ettiğini bildirdi.

Kyodo’nun haberine göre Amerikalı yetkililer bu sayede Çin’e karşı casusluk yapmayı planlıyordu. Kyodo, Japon hükümetinin yasal kısıtlamalar ve personel eksikliği nedeniyle talebi reddettiğini bildiriyor.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.