2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

İskenderun limanında yangın devam ediyor

0
liman
İskenderun Limanı, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Türkiye‘nin güneydoğu illerini şiddetle sarsarak ağır yıkıma yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş ve 6,5 ile 6,4 büyüklüğündeki Gaziantep depremleri, Hatay‘ın İskenderun ilçesindeki uluslararası limanda da yangın çıkmasına yol açtı.

İskenderun limanında yangın devam ediyor. Şu ana kadar bir skorsky helikopteri, bir yangın uçağı ve bir yangın helikopteriyle müdahaleler yapıldı. Ancak yangın söndürülemedi. Limandaki konteynerlerde bulunan malzemenin kimyasal olmasından dolayı günlerdir yanan liman için endişeli bekleyiş sürüyor. Limandan yükselen dumanlar günlerdir havaya karışıyor ve bu zaten deprem bölgesinde yardıma muhtaç olan insanlar için ekstra sağlık riski oluşturuyor. Limandan bölgeye siyah bir duman ve kötü bir koku yayılıyor.

İskenderun Limanı, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

İskenderun Limanı, Fotoğraf: Gürcan Öztürk

Konya Büyükşehir Belediyesi yangına ilk müdahaleyi yapmıştı.Yangına Milli Savunma Bakanlığı tarafından yangın bombası ile, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uçak ve helikopterlerle müdahale edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerinin de bölgeye intikal etmesi sonrası yangının kontrolü büyük ölçüde sağlanmış durumda. Ancak bölgede hala devam eden yangın sağlık tehdidi yayıyor.

Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise “İskenderun limanındaki yangın; denizden, karadan ve havadan müdahale ile kontrol altına alınmıştır. Bu limanda gemi elleçleme hizmetleri verilememekte olup bekleyen gemiler diğer tesislere yönelmelidir. Körfezdeki diğer liman tesislerinde operasyonlar için engel bulunmamaktadır” denildi.

Günlerdir süren yangının çıkma sebebi tam olarak belirlenemezken, zaman zaman alevler, boyu metrelerce yükseldi ve dumanlar gökyüzünü siyaha boyadı.

Yoğun kara dumanlar, ilçede yetersiz ekipman, az sayıdaki kurtarma ve yardım ekibi, parçalanmış yollar, yetersiz kalan baz istasyonları ve soğuk hava koşulları nedeniyle halihazırda güçlükle yürütülen yardım çabalarını zaman zaman daha da zorlaştırdı.

İskenderun Limanı, Avrupa Birliği istatistiklerine göre, 2021’de taşınan malların brüt ağırlığına göre Avrupa‘nın en büyük 10’uncu limanı.

Dünyanın en büyük nakliye şirketlerinden biri olan AP Moller-Maersk pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, depremin yol açtığı hasar nedeniyle limandaki tüm operasyonlarını durdurduğunu söyledi.

Kopenhag merkezli şirket, bölgedeki yolların aldığı ağır hasardan ötürü tedarikçilerin kamyonlarını bölgede içerisinde ya da çevresinde hareket ettiremediklerini bildirdi.

Maersk, İskenderun Limanı’na gitmek üzere yola çıkan konteynerleri Mersin Limanı ve Mısır‘daki Said Limanı da dahil olmak üzere yakınlardaki merkezlere yönlendirdiğini duyurmuştu.

Şirket, kurtarma çabalarının ne kadar süreceği ve hatta hasarın boyutunun belirsiz olduğunu aktardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.