İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

İşkenceyi haber yapan gazetecilere hapis istemi: Magazin haberleri yok

0

Van’da askeri helikopterden atılan ve işkenceye uğrayan Servet Turgut ve Osman Şiban‘ın haberini yaptığı için tutuklanan gazeteciler Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan Zeynep Durgut’un iddianamesi hazırlandı.

130 gündür tutuklu olan gazetecilere “örgüt üyeliği” suçlaması yönelten savcı, Nazan Sala’ya ayrıca “örgüt propagandası” suçlaması yöneltti. İddianame, Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi‘nce kabul edildi.

MA‘nın aktardığına göre, gazetecilerin çalıştığı kurumlar iddianamede “halkı galeyana getirme, devlet aleyhinde algı ve kamuoyu oluşturma, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, devlet büyüklerini ve kurumlarını aşağılamaya yönelik provakatif içerikli yayınlar” yapmakla suçlandı.

Gazetelerin internet sitelerinin erişiminin engellendiği bilgisine de yer veren savcı, gazetecilerin çalıştığı kurumları spor, magazin ve doğa olaylarını haberleştirmemekle de suçladı: 

“…ülke gündemine düşen münferit herhangi bir olayı silahlı terör örgütü lehine mübalağa ile ajite edip propaganda malzemesi yaparak devletin ve kurumlarının aleyhine haberler yapıldığı, normal şekilde spor, magazinsel veya doğa olayları vs. basın komitesinin perspektifi doğrultusunda olmadığından haberleştirilmediğinin tespit edildiği…” 

İddianamede, ev baskınları sırasında elde edilen telefon, bilgisayar ve gazetecilik materyallerinin listelerine de yer verilirken Adnan Bilen’in el konulan ajandada herhangi bir suç unsurunun tespit edilmediği; ancak PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu kimi görüntülerin “suç unsuru” sayıldığı görüldü. 

Bilen’in haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler iddianamede yer aldı.

Sosyal medya paylaşımları ve basın kartı suçlaması 

Nazan Sala’nın evine yapılan baskında ele geçirilen dijital materyallerde herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadığı belirtilen iddianamede sosyal medya paylaşımları suç sayıldı. Şehriban Abi’nin ise çalıştığı ajansın basın kartı, Jineoloji dergisi, TSK’nin “PençeKartal harekatı” operasyonuna dair haber notları suçlama konusu yapıldı.

‘8 Mart’ı provakatif dille anlatmak’ suçu 

Zeynep Durgut’un ise 8 Mart’ta Sterk TV’de canlı yayına katılarak Türkiye’deki kutlama ve etkinlikleri “provakatif bir dille” aktardığı suçlaması yöneltildi.

Bu delillerden yola çıkan savcı beş gazetecinin “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla cezalandırılmasını, Nazan Sala’nın ayrıca “örgüt propagandası” suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan eski gazete dağıtımcıları Ramazan Çınar, Ferdi Sertkal, Mikail Tunçdemir, Fehim Çetiner ve Şükran Erdem için ise kovuşturmaya yer yok” kararı verildi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.