Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşet

Boğaziçi öğrencileri için yüzlerce yıl hapis cezası istendi

0
Boğaziçi Üniversitesi‘ndeki eylemler sırasında atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin makam arabasının çıkışının engelledikleri  iddiasıyla 14 öğrencinin yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı.

Ersin Berke Gök için 4 yıl 6 aydan 25 yıla kadar, Eftelya Koyuncu için 4 yıl 8 aydan 23 yıl 4 aya kadar hapis cezası istenirken  12 öğrenci için de 21 yıla kadar hapis talep edildi.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen altıncı duruşmaya  öğrencilerin ve şikayetçilerin avukatları katıldı. Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, olay günü İnci’nin üniversiteden çıkış yaptığı esnada makam aracının önüne geçilerek üniversiteden çıkışının engellendiğini, bu hususun 5 Ekim 2021 tarihli görüntü inceleme ve tespit tutanağıyla tespit edildiğini öne sürdü.

Araç içerisinde rektör İnci’nin ve şoförü Şenol Aydın‘ın bulunduğu birden fazla kişiyle birlikte “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” iddiasıyla işledikleri için zincirleme suç hükümlerinin uygulanması istenen mütaalaada sanıkların kanuna aykırı bir eylem gerçekleştirdikleri, tüm ikazlara rağmen dağılmamakta ısrar ettikleri iddia edildi. Savcı, öğrencilerin, öğrencilere müdahale eden görevli güvenlik görevlisi Faruk Kardoğan görevini yapmasını engellediklerini de öne sürdü.

Mütalaada, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılma”, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 12 öğrenci için üç yıl altı aydan 21 yıla kadar hapis talep edildi.

Duruşma, sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için 3 Şubat’a ertelendi.

Naci İnci’nin şikayette bulunduğu iki Boğaziçili öğrenci tutuklandı
Boğaziçili arkadaşlarının tutuklanmasını protesto eden 14 kişi gözaltına alındı
Boğaziçi Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrencilere bir de dava açıldı
Boğaziçi’nde pankart açan öğrencilere dört yıla kadar hapis istemi
Boğaziçi öğrencilerine ‘Kabe resmi soruşturması’nda üç yıla kadar hapis istendi

İddianameden: Provoke edecek şekilde zıpladı…

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış Rektörü Prof. Dr. Naci İnci ‘mağdur’, özel güvenlik görevlileri Faruk Kardoğan, Alparslan Çepni ve makam şoförü Şenol Aydın ‘müşteki’, 2’si tutuklu 14 öğrenci ise ‘şüpheli’ olarak yer aldı.

Olay günü makam arabasına binmek isteyen Naci İnci’nin şüpheliler tarafından önünün kesildiği, İnci’nin özel güvenliklerin yardımıyla makam aracına bindirilmesinin sağlandığı ve araç ilerlediği esnada çevresinin sarılarak geçişinin engellendiği öne sürülen iddianamed, öğrencilerin slogan attığı, özel güvenlik görevlileri ile öğrenciler arasında kısa süreli arbede yaşandığı ve tüm uyarılara rağmen öğrenci Berke Gök’ün makam aracının kaputunun üstüne çıktığı ve bekleyen grubu “provoke edecek” şekilde zıpladığı iddia ediliyor.

İddianamede yer alan şikayet dilekçesinde öğrenci Perit Özen’in, makam aracından öğrenci Berke Gök’ü indirmeye çalışan özel güvenlik görevlisi Faruk Kardoğan’ı boğazından sert bir şekilde sıkarak geriye doğru çektiği öne sürülüyor.

Tutuklu Boğaziçililer Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen serbest bırakıldı

Tutuklu öğrenciler Berke Gök ile Caner Perit Özen 7 Ocak 2022’deki duruşmada tahliye edilmişti.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.