EmekManşetTürkiye

İSİG: Son 10 yılda en az 372 enerji işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

0

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Enerji İşkolu İş Cinayetleri Raporu“nu kamuoyuyla paylaştı.

2013’ten 2023’ün sekizinci ayına kadar olan süreçte en az 372 enerji işçisinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirten İSİG Meclisi, iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımını şöyle:

  • Elektrik çarpması nedeniyle 168 işçi,
  • Yüksekten düşme nedeniyle 48 işçi,
  • Trafik, servis kazası nedeniyle 48 işçi,
  • Ezilme, göçük nedeniyle 30 işçi,
  • Zehirlenme, boğulma nedeniyle 14 işçi,
  • Patlama, yanma nedeniyle 13 işçi,
  • Kalp Krizi, beyin kanaması nedeniyle 12 işçi,
  • Covid-19 nedeniyle 10 işçi,
  • Şiddet nedeniyle 8 işçi,
  • Nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 6 işçi,
  • Kesilme, kopma nedeniyle 3 işçi,
  • İntihar nedeniyle 3 işçi,
  • diğer nedenlerden dolayı 9 işçi hayatını kaybetti.

‘Ölen işçilerin üçte biri 30 yaş altında’

“Türkiye’de neredeyse çocuk işçiliğin olmadığı sektörlerden biri enerjidir” diyen İSİG Meclisi, Türkiye Elektrik İletim AŞ‘nin (TEİAŞ) yüksek gerilim ve altyapı çalışmalarında çalışan taşeron şirketlerde temel olarak “aile emeği”nin esas olduğunu ve toplu olarak çalışmaya gelen erkek işçiler içinde “yardım eden” gençlerle çocukların da bulunduğunu belirtti.

Sektörde özellikle iki yıllık yüksekokul mezunu çok sayıda genç işçinin çalıştığını belirten İSİG Meclisi, ölen işçilerin üçte birinin 30 yaş altındaki genç işçiler olduğuna ve bu işçileri güvencesiz koşullarda çalıştırıldıklarına dikkat çekti.

Ölen işçilerin yüzde 95’i sendikasız

Enerji işkolunda yaşanan iş cinayetlerinde ölenlerin 19’unun (yüzde 5,1) sendikalı işçi, 353’ünün ise (yüzde 94,9) sendikasız olduğuna dikkat çeken İSİG, “Ancak sektörde geleneksel olarak hakim bir sendika mevcut ve son açıklanan istatistiklere göre de yüzde 27 civarında bir örgütlülüğü bulunuyor” dedi.

Son on yılda ölen işçilerin çalıştıkları şirketler ise şöyle:

Anadolu Yakası EDAŞ, Gediz EDAŞ, Aydem Enerji, Boğaziçi EDAŞ, Aras Edaş, Meram Edaş, Dicle Edaş, Vangölü EDAŞ, Trakya EDAŞ, Toroslar EDAŞ, Akdeniz EDAŞ, Kayseri ve Civarı EDAŞ, Sakarya EDAŞ, Yeşilırmak EDAŞ, Fırat EDAŞ, Aras EDAŞ, Çamlıbel EDAŞ, Çoruh EDAŞ, Uludağ EDAŞ, Afşin-Elbistan Termik Santrali, Orhaneli Termik Santrali, Tunçbilek Termik Santrali, Seyitömer Termik Santrali, Kemerköy Termik Santrali, Yeniköy Termik Santrali, Çan Termik Santrali, TEİAŞ, DSİ, İSKİ, İGDAŞ, Sulama Birlikleri, Rüzgar Enerji Santralleri, Hidroelektrik Santraller vd.

İSİG Meclisi, ölen sendikalı işçi sayısının tespit ettiklerinin çok üzerinde olduğunu da ekledi.

En çok iş cinayeti İstanbul’da

Rapora göre, enerji işkolunda 74 şehirde ve yurtdışında üç ülkede (Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit edildi. Buna göre 28 ölümle ilk sırada İstanbul bulunuyor. Onu 16 ölümle Maraş, 14’ere ölümle Konya ve Muğla, 13 ölümle Urfa, 12’şer ölümle Adana, Manisa ve Mardin, 10’ar ölümle Antalya ve Aydın, 9’ar ölümle Diyarbakır, Erzurum, İzmir ve Sivas, 8 ölümle Şırnak, 7’şer ölümle Ankara, Bingöl ve Ordu, 6’şar ölümle Adıyaman Bursa, Denizli, Kayseri ve Samsun,  5’er ölümle Ağrı, Artvin, Çanakkale, Hatay, Kocaeli, Niğde, Sakarya ve Van, 4’er ölümle Balıkesir, Elazığ, Karabük, Kars, Tekirdağ ve Tokat,  3’er ölümle Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Kütahya, Osmaniye, Trabzon, Tunceli ve Zonguldak,  2’şer ölümle Amasya, Burdur, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Gaziantep, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırşehir, Mersin, Siirt ve Yalova, birer ölümle  Afyon, Aksaray, Ardahan, Bartın, Batman, Bayburt, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Malatya, Rize, Sinop, Yozgat takip ediyor. Dört işçi de yurtdışında (iki Irak, bir Lübnan, bir Suriye) hayatını kaybetti.

Ordu Gölköylü işçilerin, yurtiçi ve yurtdışında özellikle yüksek gerilim ve elektrik altyapı işlerinde yoğun bir biçimde çalıştığına dikkat çeken İSİG Meclisi, “Bu durum birçok söyleşiye, yazıya da konu olmuş durumda. İş cinayetlerinde de ölen çok sayıda Gölköylü işçi olduğunu belirtelim” dedi.

“Enerji İşkolu İş Cinayetleri Raporu”nun tamamı için tıklayın

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.