İSİG Raporu: Haziran’da en az 173 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin Haziran 2021 iş cinayetleri raporuna göre, yılın ilk altı ayında en az 1155 işçi yaşamını iş cinayetlerinde yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Haziran 2021 iş cinayetleri raporunu yayınladı.

Ankara’da hakları için eylem yaptıktan sonra Soma’ya dönerken trafik kazasında hayatını kaybeden Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’e ithaf edilen rapora göre, Haziran’da en az 173 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yılın ilk altı ayında da en az 1155 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle:

  • Ocak’ta en az 203 işçi,
  • Şubat’ta en az 141 işçi,
  • Mart’ta en az 144 işçi,
  • Nisan’da en az 252 işçi,
  • Mayıs’ta en az 232 işçi

Haziran’da iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 173 emekçinin 137’si ücretli (işçi ve memur), 36’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin dokuzu kadın işçi, 164’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti. Ölenlerin yedisi göçmen/mülteciydi.

Ölenlerden altısı çocuk işçi

Rapora göre, hayatını kaybeden işçilerin yaş gruplarına göre dağılımı şu şekilde:

• 14 yaş ve altı yaş grubunda 2 işçi,
• 15-17 yaş grubunda 4 işçi,
• 18-27 yaş grubunda 14 işçi,
• 28-50 yaş grubunda 93 işçi,
• 51-64 yaş grubunda 40 işçi,
• 65 yaş ve üstü yaş grubunda 14 işçi,
• Ve yaşını öğrenilemeyen 6 işçi

Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, metal, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, madencilik, kimya, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti. Tarım işkolunda 28 çiftçi ve 15 işçi yaşamını yitirirken, inşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

Haziran ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 2,3) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler kimya, yol, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Ölüm nedenleri

İşçilerin en fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, Covid-19, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması. Haziran’da en az 11 emekçi de ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR