EmekManşet

İşçiye eziyetin pandemideki maskesi: Kod 29

0

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) pandemi döneminde işçilerin, işten ayrılış bildirgesindeki Kod 29 gerekçe gösterilerek işten çıkarılmalarına tepki göstermek için düzenlenecek gündem kampanyasına çağrı yaptı.

25 Mart Perşembe günü (bugün) saat 21.21’de Twitter üzerinden düzenlenecek etiket kampanyası için ilk tweet İSİG hesabı üzerinden atılacak. Ardından kampanyaya destek olmak isteyenler bu paylaşımdaki etiket üzerinden kendileri paylaşım yapabilecek.

Kod 29 nedir?

İşveren işten çıkardığı işçiler için SGK’ya 10 gün içinde işten ayrılış bildirgesi vermek zorunda. İşçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını da kod numarasıyla işaretliyor.

Kod 29 ise listedeki bu gerekçelerden birisi ve “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış” olarak tanımlanıyor. Bu kod işçilerin tazminatsız olarak işten çıkarılabilmesinin önünü açıyor.

Kod 29 bildirimi yüzde 70 arttı

Pandemideki işten çıkarma yasağının kapsamı dışında tutulduğu için bu dönemde işverenlerin en çok kullandığı gerekçe oldu.

İSİG tarafından yapılan açıklamaya göre bir yıllık salgın döneminde kod 29 ile işten çıkarılanların sayısı yüzde 70 arttı. Süren işe iade davalarının yüzde 80’i ise gene kod 29 kaynaklı.

İşçiler için ne anlama geliyor?

İşçiler Kod 29 ile işten çıkarıldıklarında yalnızca hakları olan tazminat hakkından mahrum kalmıyor. Aynı zamanda İŞKUR, işsizlik ödeneği için başvurulduğunda ayrılış gerekçesine bakıyor ve Kod 29 ise işsizlik maaşı ödemiyor.

Gene aynı şekilde işten ayrılışları Kod 29 ile gerçekleştiyse Kısa Çalışma Ödeneği de alamıyorlar.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.