DünyaManşet

İran’da protestolar şiddetleniyor: 2019’dan bu yana en büyük toplumsal hareketlilik

0
Fotoğraf: Le Monde

İran’da sokağa taşan protestolar baskıcı rejime karşı devam ederken İran Devrim Muhafızları ülkedeki Masha Amini’nin ölümüyle ilgili yargıyı “yanlış haber ve söylentiler yayanları” soruşturmaya çağırdı.

Protestoları başlatan bir kadının eziyetle ölümü olmuştu. Ahlak polisinin gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini, iki gün sonra, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti.

‣ Mahsa Amini’nin arkasından bir ülke sokakta: Protestolarda beş kişi öldü

‘Kahrolsun diktatörlük’

Amini başörtüsü kuralına uymaması, saçının görünmesi nedeniyle gözaltına alınmıştı. Genç kadının ölmesiyle ülke çapında kadınlar eylemler başlattı. Ardından bu protestolar ülke dışında da devam etti. Dün de Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da İran Başkonsolosluğu önünde toplanan kadınlar ‘Yüzlerce, binlerce lanet olsun İslami rejime’, ‘Mahsa Amini isyanımızdır’,Kahrolsun diktatörlük’ sloganları atmış, bazıları saçını keserek baskıya tepki göstermişti.

Reuters’in aktardığına göre; Tahran ve diğer İran şehirlerindeki protestocular da bugün erken saatlerde polis karakollarını ve araçlarını ateşe verdi.

Amini’nin ölümüyle ilgili halkın öfkesinde herhangi bir hafifleme gerçekleşmedi. Eylemlerde güvenlik güçlerinin de saldırıya uğradığı bildirildi.

‣ Taksim’de Mahsa Amini protestosuna polis engeli: Fotoğrafları toplandı, kadınlar gözaltına alındı

İran Devri Muhafızları: Yalan haberleri yargılayın

İran Devrim Muhafızları ise Amini’nin ölümüne ilişkin olarak yalan haberlerin yayıldığını ve bu konuda yargıya başvurduklarını aktardı:

“Yargıdan, sokakta olduğu kadar sosyal medyada da yalan haber ve dedikodu yayan, toplumun psikolojik güvenliğini tehlikeye atanların tespit edilerek kararlılıkla ele alınmasını talep ettik.”

Öte yandan İran medyası, yarın, 23 Eylül’de, hükümet yanlısı protestolar yapılmasının planlandığını söyledi.

İran’da Amini’nin öldürülmesine kadın öfkesi: Saç keserek, başörtüsü yakarak protesto 

Fotoğraf: AFP

2019’dan bu yana en büyük toplumsal hareketlilik

Amini’nin ölümüyle ilgili protestolar 2019’dan bu yana İran’da gerçekleştirilen en büyük protesto olarak da tarihe not edilmiş durumda.

Protestoların çoğu İran’ın Kürt nüfuslu kuzeybatı bölgesinde yoğunlaştı, ancak başkente ve ülke çapında en az 50 şehir ve kasabaya yayıldı. Polis protestocuları dağıtmak için güç kullandı.

Ayrıca iki yarı resmi İran haber ajansının bugün bildirdiğine göre, İran’ın hükümet yanlısı milis örgütü Besic’in bir üyesi dün kuzeydoğudaki Meşhed kentinde bıçaklanarak öldürüldü. Ölümle ilgili resmi bir kaynak ya da onay bulunmuyor.

Öte yandan ayaklanmada öldürülen toplam kolluk kuvveti mensubu sayısı beşi geçti. Ayrıca Kürt bölgelerinde ölen protestocu sayısının 15’e, yaralı sayısının ise 733’e yükseldiği iddia edildi ancak rakam henüz doğrulanabilmiş değil.

Fotoğraf: AFP

‘Mücteba, dini lider olamazsın!’

Bu hafta protestocular ayrıca Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney‘e öfkelerini dile getirdiler. Tahran’da bir kalabalığın, Hamaney’in koltuğunu alabileceğine inandığı oğluna atıfta bulunarak, “Mücteba, ölebilirsin ama dini lider olamazsın” sloganları atıldığı görüldü.

Amini’nin ölümü, İran’da kadınlara yönelik katı kıyafet kuralları da dahil olmak üzere kişisel özgürlüklere getirilen kısıtlamalar ve yaptırımlardan, sarsılan ekonomiden kaynaklı öfkeyi yeniden alevlendirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.