DünyaEnerjiManşet

İran, Buşehr Nükleer Tesisi’nin faaliyetlerini geçici olarak durdurdu

0

İran elektrik şirketi Tavanir‘in Başkan Yardımcısı Rehşni Mehr devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, İran’ın Buşehr eyaletinde bulunan Buşehr Nükleer Tesisi’nin faaliyetinin geçici süre durdurulduğunu aktardı.

Mehr yaptığı açıklamada tesisteki faaliyetlerin 3-4 gün süre ile durdurulacağını ve bu sebeple elektrik kesintileri yaşanabileceğini söyledi. Tavanir daha önce yaptığı bir açıklamada ise santralde tamirat işlemleri gerektiğini belirtmiş ancak konuyla ilgili detay vermemişti.

Uranyumu Rusya’dan alıyor

İran, güney liman kenti Buşehr’de bulunan santralin acil olarak kapatıldığını ilk kez bildirmiş oldu. Santral 2011 yılında Rusya’nın yardımıyla faaliyete geçmişti.

ABC News’in aktardığına göre mart ayında nükleer yetkili Mahmud Caferi, İran’ın 2018’de ABD tarafından uygulanan bankacılık yaptırımları nedeniyle Rusya’dan parça ve ekipman tedarik edememesi nedeniyle santralin çalışmayı durdurabileceğini söylemişti.

Buşehr santrali, Rusya’da üretilen uranyumla yakıt alıyor ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından izleniyor. Ancak IAEA kapatmayla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.