İklim KriziManşet

İnsan kaynaklı okyanus asitlenmesinin haritası çıkarıldı

0

Son 200 yıldır insanoğlunun atmosfere saldığı karbondioksit miktarının 4’de 1’ini okyanuslar absorbe etti. Ancak küresel ısınmayı dengelemek için yapılan bu yardımın okyanuslara bir bedeli oldu; okyanus asitlenmesi. 200 yıl önceye göre okyanuslar %26 daha asidik. Okyanus asitlenmesinin deniz yaşamına ve ekosisteme etkisinin boyutları her ne kadar tam olarak bilinmese de okyanuslardaki mercanlar, kabuklu deniz canlıları bu etkilere şimdiden maruz kalıyor.

İnsan kaynaklı bu asitlenmeyi küresel ölçekte net olarak ortaya koyan yeni bir harita yayınlandı. Columbia Üniversitesi Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi’nden Taro Takahashi’nin liderliğinde, 40 yıl süresince yapılan ölçümlere dayanan araştırma, gelecek yıllardaki ölçümler için de temel  teşkil ediyor. Marine Chemistry dergisinin Ağustos sayısında yayınlanan ve 2005 yılını referans alan harita; aylık olarak asitlenme seviyelerini, mevsimler arasındaki seviye farklılıklarını ve bölgelere göre farklılıkları gösteriyor.

feb-ocean-map2

Okyanusların Şubat 2005’deki PH seviyeleri

Harita, mevsimsel olarak asitlenme değişkenlik gösterse de Hint Okyanusu’nun Atlas ve Pasifik Okyanusu’na göre %10 oranında daha asidik olduğunu gösteriyor. Kış boyunca ise Bering Boğazı’nın dünyadaki en asidik bölge (haritadaki mor alan) olduğu görülüyor.

Araştırmalara göre Endüstri devriminden bu yana deniz yüzeyi ortalama PH’ı 8,2’den 8,1’e düştü. PH’daki 0,1’lik bir düşüş %30 oranında asitlenmeye denk geliyor. Bu durumun deniz yaşamına olan etkisini göstermek için ekip, deniz kabukluları için önemli olan mineral aragonit seviyesini de ayrı bir haritada gösteriyor.

feb-ocean-map

Şubat 2005’deki mineral aragonit seviyeleri. Asitlenmenin fazla olduğu bölgelerde mineral aragonit seviyesinin düşük olduğu görülüyor.

Araştırma; İzlanda, Bermuda, Kanarya Adaları, Hawai, Drake Geçidi, Güney Amerika sularından toplanan uzun süreli verilere bakıldığında ise her on yılda asitlenme oranının %5 arttığını gösteriyor. Asitlenme aynı hızla devam ederse sıcak-su mercanları 2050 yılında %25 daha asidik sularda yaşayacak.

Birleşmiş Milletlerin yayınladığı bir başka rapora göre ise 2100 yılında okyanus asitlenmesinin küresel ekonomiye maliyeti yıllık 3 trilyon Dolar olacak.

Haberin orjinaline bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.