Kültür-SanatManşetSivil Toplum

İnsan Hakları Mücadelesi ve Sanat – Gözün Hafızası

0

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 70. yılı nedeniyle gerçekleşen “Büyük Resim” sergisinde sanat ve aktivizm konulu bir panel ve söyleşi gerçekleştirdi. 15 Aralık’ta Tütün deposundaki sergi alanında gerçekleşen söyleşide Hafıza Merkezi İletişim Koordinatörü Kerem Çiftçioğlu, Gazeteci Mehveş Evin ve Sanatçı Nazım Dikbaş kendi alanlarında sanat ile insan hakları mücadelesi arasındaki bağlantıları konuştular. 

Sanatçılarla birlikte yaptıkları insan hakları kampanyalarını paylaşan Kerem Çiftçioğlu, hak ihlallerinin yoğun olduğu dönemlerde belirli çevrelerin kendi içlerine kapandıklarını ve bu çevreden her çıkarak farklı kesimlerle bir araya gelinmeye çalışıldığında sansür gibi engellerle karşılaşıldığını söyledi. Kelimelerin zorla kaybedilenlerin yakıları için geldiği anlamlara dikkat çeken “Kayıplar Lügatı” kampanyasında sanatçılarla çalışarak zorla kaybedilenlerin yakınlarının hakikatini anlatmaya çalıştıklarını anlattı.

İktidara yakın medyanın özellikle son birkaç yıldır sanatçıları farklı bir şekilde ele aldığını söyleyen gazeteci Mehveş Evin, “Son bir yıldır sanatçılarla yapılan röportajları konuşuyoruz. Sanatçılar aslında politika alana geçmek, bu sorulara cevap vermek zorunda değiller. Zaten buradaki asıl sorun propaganda aygıtı olan basının söylenenleri kullanması, kullanış biçimi; yoksa herkes eleştirilebilir” diye konuştu.

Konuşmacılardan sanatçı Nazım Dikbaş ise sanatın özgürleştiren yanına dikkat çekti:

 “Sanatçılarınyapıtlarını yaparken ne kadar aktivist bir motivasyonla yaptıklarını sormak belkisansür ya da otosansür yanıtının da cevabı olabilir. Bir araya gelişbiçimlerini geliştirmemiz gerekiyor. Yargılananlar üzerinden bir araya geldikzaten. Bu bizim önümüzü açacaktır” dedi.

Oturum konuşmaların ardından katılımcıların soru ve yorumlarıyla devam etti. 

Ressam ve gazeteci Zehra Doğan, yaptığı bir resim nedeniyle bir yılı aşkın süredir tutsak. Cenaze, 2016 yılında Doğan’ın özgür olduğu dönemde yaptığı bir resim.
Zehra Doğan şu anda Mersin cezaevinde.

30 Aralık 2018 tarihine kadar Galata’daki Tütün Deposunda görülebilecek serginin sanatçıları:

– AslıAlpar                               – Arzu Yayıntaş
– Başak Bugay                         -Berrin Simavlıoğlu
– Bengü Karaduman                – Candaş Şişman
– CansuGürsu                          -Çağrı Saray
– Ethem OnurBilgiç                 – Fatoşİrwen
– Gümüş Özdeş                      – Hakan Gürsoytrak
– Halil YavuzErtürk                 – Kemal Gökhan Gürses
– LamiaKaraali                        – Memet Güreli
– Murat Başol                          – Nalan Yırtmaç
– Nermin Er                             – Neriman Polat
– Nazım Dikbaş                       – Sevil Tunaboylu
– Oğuz Demir                          – Tan Cemal Genç
– Zehra Doğan                        – ZULAL

.

Haber: Bahar Topçu

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.