DünyaManşet

İnsan hakları aktivisti ve komedyen Dick Gregory hayatını kaybetti

0
Dick Gregory

ABD’li insan hakları savunucusu, yazar ve komedyen Dick Gregory dün 84 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının oğlu Christian Gregory yaptığı açıklamada “Bu gece Gregory ailesinin babası, komedi efsanesi ve insan hakları savunucusu Washington’da hayatını kaybetti. Büyük üzüntü içerisindeyiz” dedi.

Dick Gregory

1932’de St. Louis, Missouri’de doğan Gregory, 1954’te askere alındıktan sonra başlayan komedyenlik kariyerini 1961’e dek sadece siyah izleyicilere yönelik ayrı kulüplerde sürdürdü. Bu tarihten sonra beyazların de izlediği gösterilere çıkan ilk siyah komedyen oldu. 1960’lar boyunca ırkçılığa karşı mücadelenin ön saflarından yer alan Dick Gregory Vietnam savaşına da karşı çıktı. Defalarca tutuklanan ve açlık grevi eylemi de yapan Gregory’nin komedi kayıtlarının ve filmlerinin yanı sıra çok sayıda kitabı da vardı.

Democracy Now’dan gazeteci Amy Goodman Dick Gregory’nin ölümü üzerine şunları yazdı:

“O 1963’de izinsiz yürüyüş yaptığı için Birmingham polisi tarafından dövülmüş ve hapsedilmişti. 1965’de Watts ayaklanmasında kalabalığı yatıştırmaya çalışırken dizinden bir kurşun yedi. İki yıl sonra Chicago’da kötü şöhretli Richard Daley’ye karşı belediye başkan adayı oldu.

Martin Luther Jr.’ın yakın arkadaşıydı ve 1968’de Richard Nixon’a karşı başkan adayı oldu. Herkesi şaşırtan bir şekilde 1,5 milyon oy aldı. Üstelik bağımsız adaydı. Kampanyası sırasında ABD Hazinesi’nin şikayetiyle kampanya malzemesi olarak bastığı üzerinde resmi olan dolarlar gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=eNNHpNXokK0

Onun adı Dick Gregory. O bir aktivist ve komedyen, adalet için yaptığı açlık grevleriyle tanınır. 1967’de 127 kiloydu, aşırı sigara ve içki içiyordu. Şükran günü Vietnam savaşını protesto etmek için oruca başladı. 40 gün sonra orucu bir bardak meyve suyuyla bitirdiğinde 44 kiloydu.

1968 yazında Amerikan Yerlileri ile dayanışma için 45 gün oruç tuttu. Ertesi yaz Chicago’daki kamu okullarında süren de facto ırk ayrımcılığına karşı 40 gün daha aç kaldı. 1970’de uyuşturucu sorununa dikkat çekmek için 71 gün oruç tuttu. 1971’den itibaren savaşı protesto etmek için 3 yıl boyunca ağzına hiç katı gıda koymadan yaşadı ve bu süre içinde Chicago’dan başkent Washington DC’ye kadar 1500 kilometre koştu.

İran rehine krizi sırasında rehineleri kurtarmak için görüşmeler yapmak üzere Tahran’a gitti. Kuzey İrlanda’ya giderek açlık grevi yapan IRA mahkumlarına tavsiyelerde bulundu. Açlığa karşı kampanya yaptığı sürede ondan fazla kez Etiyopya’ya gitti.

Son zamanlarda Afro-Amerikan toplumunun uyuşturucu sorunun arkadsında CIA’nın olduğuna dair iddiaları araştırması nedeniyle gazetelere çıkıyordu. Bu durumu CIA’nın önünde protesto ettiği için gözaltına alındı.

Hayatı boyunca FBI ve polis takibi altında yaşadı ve politik aktivizmi nedeniyle eğlence dünyasından yasaklı hale geldi.”

Democracy Now’da 2002’de yayınlanan söyleşisi buradan izlenebilir.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.