Enerji

İngiltere’nin karbon yakalama endüstrisi potansiyeli 35 trilyon sterlin

0

CCS--New-Carbon-Capture-T-006Karbon Yakalama ve Depolama Birliği’nin bağımsız bir danışmanlık aracılığı ile yayınladığı “İngiltere’de Karbon Yakalama ve Depolamanın(KYD) Ekonomik Getirileri” adlı rapor KYD’nin, piyasa değeri 15-35 trilyon Sterlin (54-126 trilyon TL) arasında olan ve 10 binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak yeni bir endüstri yaratabileceğini gösteriyor. Yayınlanan rapor ayrıca bu yeni teknolojilerin hanelere de yıllık 80 Sterlin (290 TL)’lik enerji tasarrufu sağlama potansiyelinin olduğunu belirtiyor.

Raporda KYD’nin İngiltere’nin seragazı emisyonlarını 2050’ye kadar %80 oranında azaltma hedeflerine ulaşılması için çok önemli bir rol oynayabileceğine ve KYD olmaksızın bu hedeflere ulaşabilmenin maliyetinin ise yıllık 30-40 trilyon Sterlin (110-150 trilyon TL) olacağına dikkat çekiliyor.

Karbon yakalama ve depolama, karbondioksitin enerji santrallerinden ve büyük endüstriyel kurulumlardan yakalanması, sıkıştırılması ve borular aracılığı ile toprak altına gönderilmesi işlemlerini içeriyor. Her ne kadar destekleyiciler metodun uygulanabilir olduğunu söylese de henüz ticari amaçla yapılmış bir proje yok. Sadece küçük ölçekte denemeler yapılıyor.

Büyük ölçekli bir tesisin kurulum aşamasında 1000 ile 2500 kişilik (4-6 yıl arası süre için), operasyon süresinde ise 200-300 kişilik iş gücüne ihtiyaç olduğunu belirten rapor, İngiltere’nin KYD ihtiyacına yönelik yapılan projeksiyonlardan çıkan 2030 yılına kadar 15 ile 25 arası tesis gerekliliği dikkate alındığında toplamda 15000-60000 arası kişiye iş imkanı sağlayacak büyük bir potansiyelin varlığına işaret ediyor. Rapor ne kadar yatırım yapılması gerektiğine yönelik bir tahmin yapmamasına rağmen düşük kapasiteli bir tesisin 1,5 ile 2 trilyon Sterlin (5-7 trilyon TL) yapım maliyeti olacağını belirtiyor.

İngiltere Sendikalar Birliğinin (TUC) genel sekreteri Frances O’Grady konu ile ilgili

KYD çevresel hedeflerimizi karşılama yolu sunmakla beraber bir çok iş sağlama ve bölgesel ekonomileri dönüştürme yeteneğine de sahiptir. Yeni KYD tesisleri binlerce yeni iş sağlayabilir ve çelik, kimya ve çimento gibi enerji-yoğun endüstriler için “koruyucu” görevi görebilir. Ancak devlet desteği olmaksızın KYD’nin getireceği iş ve ekonomik faaliyet avantajı risk altındadır

şeklinde açıklama yaparken Enerji ve İklim Değişikliği Departmanı sözcüsü, KYD’nin İngiltere’nin karbon azalma çabalarına önemli bir katkı sağlama potansiyelinde olduğuna vurgu yapıyor.

(Guardian,Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.