Dünya

IMF ‘Şok Doktrini’ reçete defterini mi çıkarıyor?

0

Salı günü Singapur’da yaptığı açıklamada IMF Direktörü  Dominique Strauss-Kahn Mısır ve işsizlikten mağdur diğer uluslara yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.

Ülkeler arasında ve içinde artan eşitsizliğin hassas küresel ekonomik iyileşmeyi tehlikeye attığını söyleyen Strauss-Kahn, bunun ekonomik zorluklar, risk, istikrarsızlık ve hatta savaşa yol açabileceğini söyledi. Gıda fiyatlarının fakir ülkelerde potansiyel olarak yıkıcı etkileri olabileceğini söyledi, ve hızlı büyüyen Asya ülkelerinin kötü bir düşüşe karşı tedbir almaları gerektiğini ekledi. Varolan ekonomik iyileşmenin istenen iyileşmeden çok uzak olduğunu ekleyen direktör, fakir ve zengin ülkeler arasındaki iyileşme hızı farkından bahsetti ve varolan iyileşmenin gerginlik üzerine kurgulu bir iyileşme olduğunu söyledi.

Uluslararası ekonomik risklerin yanında, ülkeler içindeki eşitliksizleri ikinci bir risk grubu olarak tanımlayan Strauss-Kahn,  işsizliğin “Tunus’taki siyasi karışıklığın ve diğer ülkelerdeki gerginliğin güçlü bir saiki” olduğunu söyledi. Mısır için ise Strauss-Kahn, IMF’in ülkeye bir ekonomik yeniden inşa planını uygılamaya koymasında yardımcı olmaya hazır olduğunu açıkladı. Direktör, “IMF ne çeşit ekonomik politikaların uygulamaya koyulabileceğini tanımlamakta yardımcı olmaya hazır” diye ekledi.

Her ne kadar Strauss-Kahn’ın siyasi geçmişi Fransa’da Parti Socialiste’te olsa ve eşitlik kaygısı bir vurgu olsa da, zamannlamasıyla açıklama kritiklere son olarak Naomi Klein’ın Şok Doktrini kitabında tarif edilen kriz kapitalizmi uygulamalarını hatırlattı. Klein, çevre ülkelerinde suni olarak yaratılan veya kendiliğinden oluşan siyasi kriz veya tabii felaketler üzerine, gelişmiş ülke hükümetleri, şirketler ve uluslarası kurumların nasıl hızlıca müdahale edip bir neoliberal ekonomik altyapı kurma çabalarında olduğunu anlatıyor.

(Yeşil Gazete, AFP)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.