İmamoğlu Adalar’da toplu ulaşımda ısrarlı: Çalışıyoruz ama şu anda farklı bir araç imkanı yok

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı Metro İstanbul bröve töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Adalar’daki minibüs krizine ilişkin sorulara yanıt veren İmamoğlu, “Adalar halkımızın tepkisini duyuyorum. Daha farklı bir dizaynla lisanslanabilir bir aracın üretimi konusunda çalışmalarımız sürüyor ama şu anda böyle bir imkan yok” dedi.

Adalar halkı İBB ve İETT Genel Müdürlüğü‘nün başlattığı ve Ada halkının “azmanbüs” olarak adlandırdığı minibüs seferlerine Adalar’ın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar vereceği gerekçesiyle tepki gösteriyor.

Azmanbüsler: Hizmet değil tahribat
‘Trafik terörü’ne teslim edilen Adalar’da şimdi de minibüs dönemi!
Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’

‘Halkın duygularını sömüren yayın organlarını gülerek izliyorum’

Bu tepkilerini “duyduğunu” açıklayan İmamoğlu, Ada halkının “yeterli araç var, yaya bölgesinde toplu ulaşıma gerek yok” demesine rağmen ulaşım hizmeti sunmak zorunda olduklarını, halkla “üst seviyede samimi diyalog” içinde bulunduklarını  öne sürdü:

“Adalarda hatırlarsanız faytonlardaki atların zulmü gidermek adına faytonların kaldırılma sürecinde ne kadar halkçı katılımcı bir model yönettiğimizi en iyi adalar halkı biliyor. O bağlamda gelişen olayları kötü yorumlayan bir kısım halkın duygularını sömürmeye çalışan yayınları da gülerek izliyorum.”

‘Minibüsler, Roma’nın tarihi bölgelerinde kullanılan araçlar’

Siyaset anlayışlarında tepki gösteren insanları duymanın en önemli “fıtratları” olduğunu söyleyen İBB Başkanı, toplu taşımayı sağlamak mecburiyetinde olduklarını iddia etti:

“Adalarda tanımlı araçların dışındakileri lisanslayamıyorsunuz. Daha farklı bir dizaynla lisanslanabilir bir aracın üretimi konusunda çalışmalarımız sürüyor ama şu anda böyle bir imkan yok. Şu anda hizmete sunduğumuz araçlar Roma gibi tarihi şehirlerin tarihi bölgelerinde kullanılan araçlardır”

Neler yaşandı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı (İBB) İETT Genel Müdürlüğü’nün, tüm itirazlara ve tepkilere rağmen, sit alanı ve Türkiye’nin tek yaya bölgesi olan İstanbul Adaları’nda elektrikli minibüs seferlerini başlatması, Ada halkının protestolarına neden oldu.

Minibüslü toplu ulaşıma karşı eylem yapan Adalılara gözaltı
Adalılar serbest: Yaya bölgesinde yaya olarak durduğumuz için gözaltına alındık
Adalıların direnişi sürüyor: Adalar’da Azmanbüs İstemiyoruz

Azmanbüs adını verdikleri aracın, Adalar’a uygun olmadığını, Adalar’ın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar vereceğini,  yaya bölgesine bu kadar araç sokmanın Adaları İstanbul’a çevireceğini savunan Adalıların protestoları sırasında 8 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı.

Adalıların araçların önünü keserek, basın açıklamaları ve yürüyüşler yaparak sürdürdüğü gösteriler halen devam ediyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi