Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tonlarca yığın liçin kaymasıyla meydana gelen felakette dokuz işçinin toprak altında kaldığı Erzincan İliç‘teki Çöpler Altın Madeni’ne verilen çevre izin ve lisans belgesini iptal etti.  Karara gerekçe olarak; yaşanan heyelan olayının ardından yığın liç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akması gösterildi.

İlçeye bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat’ta meydana gelen facianın ardından kaybolan dokuz işçiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

Arama çalışmalarıyla ilgili son bilgileri gazetecilerle paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Heyelan sonrasında çok büyük miktarda yaklaşık 10 milyon metreküplük toprağın akması söz konusu. Dokuz  kardeşimiz kayıp. Özellikle manganez ocağında tespit edilen üç çalışanımız için çalışmalarımız devam ediyor. 35 metre yüksekliğinde bir topraktan söz ediyoruz. Manganez ocağı tarafında kamyona ait parçaları bulduk. Dolayısıyla oraya odaklanmış durumdayız” dedi.

Bakan: Çevre ve halk sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık

Dere yatağına yığılan kontamine toprağın kaldırılmasının öncelikli konuları olduğunu söyleyen Bakan şunları söyledi: “Bu toprağı bu saha içinde en emniyetli yer olarak geçmişte çalışılmış mermer ocağına aktarmak istiyoruz. Sabırlı deresinin yatağında suya bir bulaşma olmasın istiyoruz. Su kontaminasyonuna karşı dokuz ayrı noktadan ölçüm alıyoruz ve herhangi bir olumsuzluğa rastlamış değiliz. Halk sağlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil. İşin çevreye verdiği olumsuz durumları da yakın olarak takip ediyoruz. Bunun dışında idari soruşturmamız devam ediyor. Hem çevre ile ilgili tedbirleri almaya hem de arama kurtarma çalışmalarına devam ediyoruz” diye konuştu.

Gözaltına alınan sekiz kişiden altısı tutuklandı

Faciayla ilgili gözaltına alınan sekiz şüpheliden altısı da  sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ocağı işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan KanadaJ.R.G’nin yanı sıra A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K, jandarmadaki işlemlerinin ve sağlık kontrollerinin ardından dün götürüldükleri İliç Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcılığı’na ifade verdi.  Savcının talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği,  aralarında J.R.G’nin de yer aldığı  altı kişinin tutuklanmasına iki kişi hakkında ise adli kontrol tedbirleri uygulanarak salıverilmesine karar verdi.

Bilirkişi incelemeleri sürüyor

Jeoloji, İş Sağlığı, Maden, İnşaat, Ziraat, Çevre, Harita ve Kimya alanında uzman sekiz  kişiden oluşan bilirkişi heyetinin incelemelerinın ve soruşturmanın sürdüğünü belirten Bakan, kayıp işçileri bulma çalışmalarına da devam edildiğini belirtti.

İliç’teki faciaya ilişkin madenin sahibi SSR Mining ve Çalık Holding ortaklı şirket Anagold Madencilik, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu’na göre “asli kusurlu” bulunmamıştı.

Ön bilirkişi raporuna göre, İliç faciasında Anagold asli kusurlu değil!

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.