İliç FaciasıManşetTürkiye

İliç’te arama çalışmaları durduruldu

0
Erzincan İliç‘teki Çöpler Altı Madeni‘nde tonlarca yığın liçinin kayması sonucu meydana gelen felaketle ilgili maden bölgesinde bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, akşam saatlerinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Bayraktar,  tonlarca kontamine toprağın altında kalan dokuz işçiyi arama çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı. Bakan şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz günlerde ifade ettiğimiz heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Yığının kaymamış bölgelerinde ciddi hareketlilik var. Bu risklerden dolayı sahada arama faaliyetlerini durdurmuş durumdayız. Baraj tarafındaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Heyelan riskiyle alakalı birçok akademisyen hocalarımız burada. Şu anda heyelan risklerini nasıl ortadan kaldırırız ona çalışıyoruz. Heyelan riski kalktığı anda toprağın aktarılmasıyla ilgili süreci başlatacağız. Soruşturmalar devam ediyor. Hem adli hem de idari yönden soruşturmalar devam ediyor.”

Enerji Bakanlığı Anagold’un maden ruhsatlarını iptal etmedi

İçişleri Bakanı Yerlikaya da “Orada duran kütlenin aktif hale gelme riskini görünce oradaki arama faaliyetini durdurduk” dedi:

” İçişleri Bakanlığı AFAD olarak dokuz canımızı aramayla ilgili ilk günden bu ana kadar çalışıyoruz. İnsan kaynakları açısından, araç yönünden her şeyimiz tam. Çalışmalarımız belli. Tüm arama faaliyetlerinde bizim olmazsa olmaz bir önceliğimiz var. AFAD ve onların koordinasyonundaki tüm insan gücünün güvenliği. Orada duran kütlenin -stabil değil maalesef- aktif hale gelme riskini görünce oradaki arama faaliyetini durdurduk. Sabırlar Deresi‘ndeki aramayla ilgili durum ne? Oranın tamamıyla ilgili kütlenin bir bölümünde orada da aktif olduğunu bunun dışında kalan yerle ilgili de çalışmaları yine önce güvenlik ilkesiyle devam ettiriyoruz. İlk günden itibaren olumlu haber vermek gayretindeyiz. Eğer bu her iki kaymanın olduğu lokasyonun sırtları stabil olsa her gün haber vereceğiz. Şu anda içinde bulunduğumuz durum her iki sırttaki aktif olan ben buradayım diyen olumsuzluğu göz önünde bulundurmamız. Dün akşam itibarıyla durdurduk.”

[İklim Masası] İliç’teki facia, kuralsızlığın ve kontrolsüzlüğün sonucu
Çevre Bakanlığı’nın İliç’te ‘çevre izin ve lisans belgesinin iptali’ ne anlama geliyor?
[Bir konu/k] Av. Arif Ali Cangı İliç’teki denetim sürecini anlattı: Harcı öde, ruhsatı al, doğayı katlet

Şirketin Kanadalı müdürü serbest bırakıldı, şüpheli sayısı artabilir

Öte yandan bugün Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında madeni ocağını işleten SSR Mining‘in “Türkiye Ülke Müdürü”  C.D., önce gözaltına alındı, sorgusunun ardından bilirkişi raporunun tamamlanmaması nedeniyle yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma da devam ediyor. Olayda kusuru olduğu değerlendirilen ve gözaltına alınarak İliç Adliyesi‘nde Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan Başmühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiya Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklanarak cezaevine gönderildi. 15 saatlik yargılamada, maden alanında titreşim kayıtlarını tutan A.R.K ve Saha Görevlisi M.T ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bilirkişi raporuna göre, şüpheli sayısının ilerleyen süreçlerde artabileceği belirtildi.

Ne olmuştu?

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen yığın liçi 13 Şubat saat 14.28’de kaymış, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü akademisyenlerince hazırlanan rapora göre 20 milyon metreküplük bir kütle istiflendiği yerden kayarak aşağıya doğru akmıştı.

Dokuz işçi geniş bir alana yayılan toprağın altında kaldı. İşçilerin, kütlede çatlakların fark edilmesiyle boşaltılan madende, kontrol için kayma yaşanan bölgeye gönderildiği açıklandı.

Toprak altında kalan işçileri kurtarmak için Erzincan başta olmak üzere, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli‘nden bölgeye giden AFAD ekipleri de görev aldı. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar‘ın ise arama kurtarma çalışmaları için oluşturulan kriz masasındaki koordinasyon görevi sürüyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.