Avrupa'da Yeşil DalgaKöşe YazılarıManşetYazarlar

İktidar yolundaki Alman Yeşilleri’nin seçim programı: Sıfır zemin üzerinde yeniden inşa- Kenan Mortan

0

Geçen hafta Alman Yeşiller Partisi bir kadını, eylüldeki seçimler için Başbakan adayı gösterdi. 1980 doğumlu Annalena Baerbock seçilirse,  Almanya’yı yöneten “en genç” insan olacak.

Yeşiller‘in 137 sayfalık seçim programını okuduğumda “Ne kadar söz varsa düne ait, yeni şeyler söylemek lazım” diyen Mevlâna‘yı anımsadım.

“Ey Almanya! Bunun İçinde Her Şey Var!” diyen bu program neden farklı? Her siyasal parti, seçimler öncesi bir program hazırlar, usuldendir. Ama “sıfır  zemin üstüne yeniyi inşa” çok ender olur.

Almanya’nın 2. Dünya Savaşı  sonrası  Prof. Müller – Armack‘ın kaleme aldığı Sosyal Piyasa Ekonomisi programı bu türdendi. Sonrasında Prof. Erhard bunu  bir Almanya Mucizesi”ne dönüştürdü.

İddialı ve yepyeni bir program

Yeşiller iddialı: Programlarını ‘’Yemyeşil  Sosyal Piyasa  Ekonomisi” olarak lanse ediyorlar. Buna göre:

  • İklimde hedef,  yaşam kalitesinin yenilenebilir enerjiyle yeni bir öz kazanması. Yeni bir karbon vergisi konuyor, nükleer enerjiden 2022‘de, kömürden 2030 ‘da çıkılıyor. Bir içimlik plastik bardaklar ortadan  kalkıyor, ücretsiz temiz içme suyu sağlanıyor.
  • Geleceğin  Ekonomisinde Yol Almak” başlıklı bölümde, IT sektörünün arsız  devlerine % 25 asgari vergi konuyor, öldürme amaçlı şirket satın almaları  yasaklanıyor.
  • Start-up‘lar ise soluk alacak. Onlar için 25.000 Euro işletme sermayesi, hibe olarak tahsis ediliyor. İçinde yer alacakları “yeni nesil  organize sanayi  bölgeleri’’ oluşturuluyor. Sosyal girişimcilik ve kooperatifçilik güçlendiriliyor. Algoritmaların saydamlaştırılması esas oluyor. Vergi basamakları arttırılıyor, % 2’lik servet vergisi geliyor.
  • Asgari ücret saattte 12 Euro’ya çıkarılıyor. Kadın ve erkek ücretleri eşitleniyor. Konut hakkı, Anayasal bir hak oluyor. (Halen 700 bin insan evsiz-barksız) Kiraların yıllık artış oranı % 2.5 ile sınırlandırılıyor. Otoyolda hız yasağı geliyor, kitle taşımacılığı güçlendiriliyor, bisiklet yolları tüm ülkede yaygınlaştırılıyor. Okul öncesi eğitim için tam gün uygulaması geliyor. Çocuklar için asgari ücret  hakkı konuyor.
  • “Büyüme’’ kavramı yerini “Yaşam kalitesi”ne bırakıyor.
  • Seçme hakkı 16‘ya düşürülüyor. Her türden azınlık topluluğuna ve tüm dinlere  koruma güvencesi veriliyor. Din adamlarının Almanya’da eğitilmesi koşulu geliyor. Kilise-devlet ilişkisi daha da laikleştiriliyor.
  • Devlet bütün bunların ötesinde “ öğrenen devlet” oluyor.
  • Avrupa Parlamentosu güçlendiriliyor, BM  Güvenlik Konseyi yapısı yenileniyor.

‘Vitamin iğnesi’

Hiçbir baskı grubu etkisinde kalmadan hazırlandığı anlaşılan bu program,  Yeşiller’e 26 Eylül’de iktidar yolunu açarsa, bununla yeni bir Avrupa Sayfası açılacak, bu kesin.

Konu, kanımca bir seçim  programı değil. Gündemin, baskı gruplarının etkisi  alanında  kalmadan, özgürce, yüreğinin seni  götürdüğü yere kadar  gidip insana geleceğini hep birlikte inşa hakkı vermesi…

“Vitamin İğnesi” adını verdikleri  Yeşiller Seçim Programı işte bu cinsten, insan yüreğini pırpırlandırıyor…

Başbakan Adayı Bayan Annalena  Baerbock,  bu özgür yüreğini  koru, “başka ihsan istemem.”

You may also like

Comments

Comments are closed.