İklim Kriziİnsan HaklarıManşet

BM: Somali’de insani kriz ‘dehşetle’ sürüyor, desteğin iki katına çıkması gerek

0

Birleşmiş Milletler yetkilileri, tarihi bir kuraklığın kıtlık tehdidi yarattığı Somali’deki insani krize müdahalenin hız kazandığını, ancak durumun “müthiş bir şiddetle” devam ettiğini söyledi.

Yoksul Afrika Boynuzu ülkesi Somali, on yılda ikinci kez kıtlığın eşiğinde.

BM insani yardım şefi Martin Griffiths, Eylül ayında “hayat kurtarmak için zamanın tükenmekte olduğunu” vurgulamıştı.

BM verilerine göre yaklaşık 7,8 milyon insan yani Somali nüfusunun yaklaşık yarısı,hala yardıma ihtiyaç duyuyor ve 230 bini ciddi açlık riski altında.

BM Somali özel temsilcisi James Swan  dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yapılan yardımlarla 6,5 milyona ulaşıldığına ve ancak ulaşılması gereken kişi sayısının yaz başından bu yana çok önemli ölçüde arttığına inanıyoruz” dedi:

” Ağustos ayının başından bu yana, 800 milyon dolarlık yeni taahhütlerle birlikte yardımların çok önemli katkıları old.  Ancak devam eden kuraklık ve  kırılgan nüfus nedeniyle bir durumla karşı karşıyayız… Riskler ciddi olmaya devam ediyor.”

Komşuları Kenya ve Etiyopya gibi Somali, dört başarısız yağışlı mevsim geçirdikten sonra çiftlik hayvanlarını ve mahsullerini kaybetti ve hala kırk yılın en kötü kuraklığının pençesinde.

Birleşmiş Milletler’e göre Ocak 2021’den bu yana Somali’de 1,1 milyon insan yiyecek ve su bulmak için evlerini terk etti.

Aynı zamanda çatışmalarla boğuşan ülke, iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. İslamcı isyanların savaşlara neden olduğu ülke bu çatışmaların içinde iklim kriziyle başa çıkmak için özellikle yetersiz donanıma sahip.

Gıda için ihtiyacının yalnızca yüzde 46’sı karşılandı

BM Dünya Gıda Programı (WFP) dün yaptığı açıklamada, 2,26 milyar dolarlık finansman ihtiyacının yalnızca yüzde 46,7’sinin karşılandığını söyledi.

WFP’nin Somali ülke direktörü El-Khidir Daloum, “Bulunduğumuz ve gittiğimiz yerlerde ulaşılması zor bazı bölgeler var, ayrıca ulaşılması zor nüfuslar var – azınlıklar, yerinden edilmiş insanlar, farklı yeteneklere sahip insanlar gibi…” dedi.

Somali 2011’de de yarısından fazlası beş yaşın altındaki çocuklar olmak üzere 260 bin kişinin ölümüne neden olan büyük bir kıtlığa maruz kalmıştı.

2017’de Doğu Afrika’da uzun süreli kuraklık nedeniyle ülkede, yarısından fazlası çocuk olmak üzere, altı milyondan fazla insan yardıma ihtiyaç duydu. Ancak erken insani yardım eylemleri o yıl kıtlığı önleyebildi.

Çabalar duramaz’

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi iki gün önce uluslararası bağışçıları krizle mücadele etmek için bağış yapmak için bir araya getirmişrti.

Somali ve kuzeydoğu Kenya’ya yaptığı gezinin ardından Nairobi’de gazetecilere demeç veren Grandi, “Kuraklığın bir kısmı kontrol altına alındı, ancak ne yazık ki bu durdurulabilecek bir çaba değil” demişti:

“Şimdi durursa, o zaman çok sayıda insanın, özellikle de çocukların ölmesi gibi çok tehlikeli duruma geri döneriz.”

6 Kasım’da Mısır‘da başlayacak COP27’nin en önemli gündemlerinden biri, iklim adaletsizliği ve yoksul Afrika ülkelerinin alması gereken iklim tazminatları olacak.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.