Dünyaİklim KriziManşetTarım-Gıda

İklim krizi ve küresel piyasaların Somali’ye etkisi: Çaresizlik

0
Fotoğraf: WFP/Geneva Costopulos

Somali, son 40 yılın en kötü kuraklığını yaşayan Afrika Boynuzu ülkeleri arasında yer alıyor.

Dünya Gıda Programı kapsamında ülkenin Körfez bölgesindeki Baidoa ve Burhakaba’da gelecek aylar için öngörülen kıtlığa karşı hayat kurtarmak için zamana karşı yarışılıyor.

Dünya Gıda Programı (WFP) Somali Ülke Direktör Yardımcısı Laura Turner, Somali’deki krizin boyutunu anlatıyor. Galkayo kasabasında, silahlı bir refakatçisi  olan Turner, “Şu an henüz gerçekleşmemiş yağmurlu bir mevsimin ortasındayız” diyor.

Fotoğraf: WFP/Geneva Costopulos

Başka bir ekim ve hasat döngüsünün daha atlandığını aktaran Laura Turner, kaçırılan her döngünün yardım ulaştırılamayan insanlar için işlerin çok daha kötüye gitmesine sebebiyet verdiğini söylüyor. 

 WFP ile geçen ay 4,1 milyon kişiye gıda ve nakit yardımının ulaştırıldığını aktaran Turner, “Bununla birlikte yetersiz beslenme katlanarak artıyor, ölüm oranları da önemli ölçüde artıyor. Şu anda bizi bir kıtlık beyanından alıkoyan tek şey gerçekten gıdanın mevcudiyeti ve bu, WFP ve Gıda Güvenliği Kümesi ortakları tarafından sağlanan destek sayesinde” diyor. 

Yerinden edilen Somalililer 2019’da Abuwaq’taki Gaxandhale kampında su topluyor – kuraklık ülkede uzun süredir devam eden bir sorun. Fotoğraf: WFP/Kevin Ouma

Laura Turner, 2011’de kıtlık ilan edildiğinde kaydedilen ölümlerin yarısından fazlasının 5 yaşın altındaki çocuklar olduğunu söylüyor.

Şu anda, WFP yardım ve kurtarma faaliyetleri yoluyla ülke geneline ayda yaklaşık 60 milyon ABD doları sağlıyor.

 Yardımın kurumlar arası müdahalede muazzam bir fark yarattığını aktaran Turner, yıl sonunda kaynakların büyük ölçüde tükeneceğini de ekliyor. 

Laura Turner, Somali’de nesillerdir güvenliğin olmadığını belirterek iklim değişikliğinin ve küresel piyasadaki oynaklığın bugün yaşanan kıtlığa ve kuraklığa çok büyük katkısı olduğunu söylüyor. 

Somali, Baidoa, 12 Ekim 2022
Baidoa’daki WFP destekli bir kampta insanlar yardım için sırada bekliyor. Fotoğraf: WFP/Geneva Constapulos

Somali savaşta olan bir ülke. Çatışmalar merkezi yönetimin 30 yıl önce çökmesinin ardından farklı görünümlerde devam ediyor ve ülkenin her kesimini etkilemeyi sürdürüyor. Erkekleri, bir dizi silahlı grup adına savaşmak için ailelerinden kopartıyor.

Bazı tahminlere göre, şu andaki kuraklıktan etkilenenlerin yarısından fazlası Eş Şebab’ın denetimindeki yerlerde. Terör örgütü ilan edilen grupların faydalanabileceği yerlere yardım yapılmasını engelleyen sıkı Amerikan kuralları, birçok umutsuz topluluğa ulaşma çabalarını daha da karmaşıklaştırmış durumda.

Yeni bir araştırmaya göre Güneydoğu’ya, kıyıya ve Somali’nin başkenti Mogadişu’ya doğru uzanan yolda, kamplardaki küçük çocuklar ve hamile kadınların neredeyse üçte ikisi akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Yüksek ölüm oranıyla birleştiğinde bu durum, ülkede açlık yaşandığının resmen ilan edilmesinde geç kalındığına işaret edebilir.

BBC’den Andrew Harding’in Somali’de kuraklık ve kıtlığa karşı mücadele veren insanların ifadelerine yer verdiği haberde, iklim krizinin dezavantajlı topluluklar için şimdiden bir ölüm kalım savaşına dönüştüğü ve krizin boyutu gözler önüne serilmişti.

Somali’de kuraklık, kıtlık ve çatışmaların gölgesi altında ölüm kalım savaşı veren ve üç yaşındaki kızı ölen bir anne krizin boyutunu şu cümlelere sığdırmıştı:

“ Onu 10 gün boyunca taşıdım. Yolun kenarına bırakmak zorunda kaldık. Gömecek takatimiz yoktu. Sırtlanların yaklaştığını duyabiliyorduk.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.