İklim KriziManşet

Kuraklıkla boğuşan Somali’deki Beledweyne kentinin yüzde 90’ı su altında kaldı

0

Somali‘de yaşanan kuraklığın ardından gelen şiddetli yağışa bağlı sel nedeniyle Beledweyne kentinin yüzde 90’ının sular altında kaldığı bildirildi.

Somali Afet Yönetim Ajansı Başkanı Mahmud Maalin Abdulle, ülkenin uzun süredir kuraklıkla mücadele ettiğini belirterek; “Selin önüne geçmek için çok çaba sarf ettik ancak başarılı olamadık. İklim değişikliği uluslararası bir konu ve bizi de etkiliyor. Uzun süre kuraklık yaşanırken şimdi de sel etkili oluyor” dedi.

Etkilenenlerin çoğunun okullarda ve açık arazide kaldığını kaydeden Abdulle, mart ayında benzer bir selin meydana geldiğini ve 25 kişinin öldüğünü anımsattı.

Abdulle, afetzedelerin insani yardım ve barınma ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Sel nedeniyle 20’den fazla kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de evini terk etmek zorunda kaldı.

Yardım ekipleri, ülke genelinde süren büyük kuraklık nedeniyle kritik derecede yetersiz beslenen çocukların şimdi de sel nedeniyle evlerinden olduklarını anlatıyor.

Somali’de seller 22 kişinin ölümüne yol açtı, 460 bin kişiyi yerinden etti

Sel, komşu ülke Etiyopya‘nın dağlık bölgelerinde etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle Shabelle Nehri‘nin Somali’deki kıyılarını “patlatması” yüzünden bu ülkeyi vurdu. Beledweyne halkı sel suyunu kum torbalarıyla durdurmaya çalışsa da başarılı olamadı.

BM, yaklaşık 500 bin kişinin bölgedeki evlerini terk ettiğini bildiriyor.

Tarıma dayalı ekonomiye sel darbesi

Aşırı yağış ve sel nedeniyle tarım arazileri de sular altında kaldı ve bu durum, Somali’de on yıllardır görülen en kötü kuraklıktan halihazırda etkilenen çiftçileri de hepten çaresiz bıraktı.

Son yağışların bin hektardan fazla ekili araziyi sular altında bıraktığı ve Etiyopya ve Somali’nin tarıma dayalı ekonomilerine büyük bir darbe indirdiği belirtiliyor. Tarım, Etiyopya’da nüfusun yüzde 67’sine ve Somali’de yüzde 80’ine istihdam sağlıyor ve bölgedeki tarım arazilerinin çoğu yağmurdan besleniyor.

Yağışlar bir miktar rahatlama sağladıysa da, yoğun kuraklığın ardından gelen aşırı yağışlar ekinleri ve üst toprağı alıp götürebiliyor. Üstelik bölgedeki çiftliklerin çoğunda, ileride kullanmak üzere su depolamak için altyapı bulunmuyor.

Mart ayında gelen beklenmedik ölçüde erken ve şiddetli yağışlara rağmen, iklim modelleri bu yılki uzun süreli yağışların normalden daha az yağmur getireceğini ve kuraklık koşullarının muhtemelen devam edeceğini öngörüyor.

İklim krizinin aşırı uçları: Bir yanda büyük kuraklık, diğer yanda sel

Bu ani sele rağmen, Somali’deki çoğu bölge hala kuraklığı ve etkilerini yaşıyor ve henüz bu durumdan kurtulmuş değil. Ülkede çalışmalar yürüten İslami Yardım’ın Somali Ülke Direktörü Aliow Mohamed, “Somali, iklim değişikliğinin aşırı uçlarından mustarip. Devam eden korkunç kuraklık nedeniyle kritik derecede yetersiz beslenen çocuklar şimdi sel nedeniyle evlerinden sökülüyor.

Ülkenin çoğu hala on binlerce insanı öldüren, ekinleri ve hayvanları yok eden kuraklıkla mücadele ediyor. Şimdi Beledweyne’de ekinlerin seller tarafından sular altında kaldığını görüyoruz ve bu daha da fazla aileyi açlığa ve yoksulluğa itecek. Beledweyne’deki durum kritik ama durumun daha kötüye gitmesinden ve nehrin aşağısındaki diğer kasabalara sıçramasından endişe ediyoruz.”

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

Birleşik Krallık‘ta bulunan Cardiff Üniversitesi‘nden iklim bilimci Caroline Wainwright da  “Bu sel, üç yıllık kuraklığı tersine çevirmiyor” dedi. Doğu Afrika’daki yağış değişkenliğinin nedenleri ve etkileri üzerine yaptığı son araştırmasında Wainwright, 1980’lerin ortasından 2010’a kadar uzun süreli bu yağmurların daha az yağmur getirdiğini ortaya koydu.

Hatta araştırma ekibinin iklim tahminleri analizi, kısa süreli yağmurların 2030-2040’a kadar uzun süreli yağmurlara kıyasla daha fazla yağış getirebileceğini gösterdi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.