Dünyaİklim KriziManşetTürkiye

[İklim Liderleri Zirvesi] Erdoğan: Ağaç diktik, Millet Bahçesi yaptık

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başladı.

Zirvenin “İklim Hırsını Artırmak” isimli oturumunda yer alan konuşmacılardan biri de Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan birçok dünya liderinin konuşmalarının yapıldığı oturumda Şili’nin ardından sondan ikinci olarak çıktı.

Yeni iklim hedefi açıklamadı

Erdoğan konuşmasında diğer dünya liderlerinin aksine iddialı bir iklim hedefi açıklamadı. Aksine 2015 yılında Paris Anlaşması imzalandığı zaman sunduğu Ulusal Katkı Niyet Beyanı’ndaki hedefleri yinelemekle yetindi.

‘Türkiye’nin tarihsel sorumluluğu yok’

Erdoğan konuşmasında “İklim krizi sadece dünyayı kirleten ülkeleri değil bütün dünyayı etkiliyor. Türkiye olarak biz de negatif etkilerinden etkilenen ülkelerden biriyiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin karbon emisyonlarına katkı çerçevesinde tarihsel sorumluluğu olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Benzer ekonomik seviyedeki ülkelerle eşit şartlarda olmak kaydıyla küresel iklim eylemine katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

‘5,1 milyar fidan diktik’

2015 yılında sunulan Ulusal Katkı Niyet Beyanı’na atıfta bulunan Erdoğan, “Katkı beyanımıza göre 2012-2030 yılları arasında 1 milyar 920 milyon ton sera gazı emisyonu engellenecektir” dedi.

Birçok ağaçlandırma projesi yaptıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı, “Son 18 yılda orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan 23 milyon hektara çıkardık” dedi. Erdoğan 5.1 milyar fidan diktiklerini söyledi.

‘Millet Bahçesi yapıyoruz’

Türkiye’nin bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumunda olduğunu iddia eden Erdoğan “Hidroelektrik santrali kurulu gücünde Avrupa’da 2’nci, dünyada 9’uncu sıradayız” dedi.

Erdoğan “Millet bahçeleri projemizle yeşil alanlarımızı hızla arttırıyoruz. Sıfır Atık Projesi ile atıkların geri kazanım oranını 2035’te yüzde 60’a taşıyacağız. Açık denizlerde koruma alanları ilan edilme meselesini de gündemimize almak gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İklim Liderleri Zirvesi programı

Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başlayan zirve Youtube hesabı üzerinden canlı olarak takip edilebiliyor. Anlık olarak İngilizce, Çince, Arapça, Fransızca, Rusça ve İspanyolca çeviri de yapılıyor.

“İklim Hırsını Artırmak” isimli saat 15.00 ile 17.30 arasında gerçekleşecek ilk oturumda birçok dünya liderinin yanında Recep Tayyip Erdoğan da konuşmacı olarak yer aldı.

Günün devamında sırasıyla “İklim Çözümlerine Yatırım”, “Adaptasyon ve Azaltım” ve “İklim Güvenliği” başlıklı oturumlar gerçekleşecek.

23 Nisan programı da gene Türkiye saati ile 15.00’da “İklim İnavasyonunu Açığa Çıkarmak” oturumuyla başlayacak.  Sonrasında da “İklim Eyleminin Ekonomik Fırsatları” başlığı altındaki konuşmalar gerçekleşecek. Programa ait detaylara bu adres üzerinden ulaşmak mümkün.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.