KadınManşet

Guterres: Toplumsal cinsiyet eşitliğine 300 yıl uzağız

0

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, kadın haklarında elde edilen küresel ilerlemenin, “gözlerimizin önünde kaybolmaya başladığını” ve cinsiyet eşitliğinin sağlanacağı tarihin, “giderek uzaklaştığını” söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden önce BM Genel Kurulu‘na bir konuşma yapan Guterres, “Mevcut gidişatta BM Kadın Birimi, eşitliğin sağlanmasının 300 yıl uzakta olduğunu öngörüyor” ifadelerini kullandı.

‘Yüzyılların ilerlemesi gözlerimizin önünde yok oluyor’

“Dünyanın her yerinde kadınlar suistimal ve tehdit ediliyor, saygısızlığa uğruyorlar” diyen Guterres, annelerin ölüm oranına, okullardan alınan kız sayısına ve zorla evlendirilen çocukların çokluğuna dikkati çekti; “Yüz yıllarda kazanılmış ilerleme gözlerimizin önünde yok oluyor” diye konuştu.

Konuşmasında doğrudan ülke ismi kullanmaktan kaçınan Genel Sekreter, “Birçok yerde kadınların cinsel ve üreme hakları geri yönde ittiriliyor, bazı ülkelerde ise okula giden kızlar kaçırılma veya saldırı riskiyle karşı karşıya” dedi.

Yıllardır devam eden ataerkilliğin, ayrımcılık ve zararlı önyargıların bilim ve teknoloji sektöründe ciddi bir cinsiyet ayrımı yarattığına dikkat çeken Antonio Guterres, bu sektörden Nobel Ödülü kazananlarının sadece yüzde 3’ünün kadın olduğuna vurgu yaptı.

BM Genel Sekreteri, devlet, özel sektör ve sivil topluma bunlarla mücadele için, “kolektif aksiyon” çağrısında bulundu; “Patriyarka karşı savaşta. Ama biz de mücadele ediyoruz” diye konuştu.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.