Editörün SeçtikleriManşetPodcast

1 Nokta 5: İklim krizi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini nasıl körüklüyor?

0

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, hem LGBTİ+’ların hem de kadınların maruz bırakıldığı en büyük hak ihlallerinden biriyken, iklim krizi de cinsiyet rollerinden dolayı toplumsal cinsiyet eşitsizliğini olumsuz yönde etkiliyor.

Her yıl 10 binden fazla kadın İklim krizine bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor. Bunun nedeni olarak, yaşlı ve çocuk bakımının kadının üstünde olması, kadınların felaketler hakkında yeterince bilgi sahibi olmasından maruz bırakılması gösterilebilir.

1 nokta 5 programının dördüncü bölümünde Merve Özçelik, belgesel yönetmeni ve toplumsal cinsiyet uzmanı Nuran Seyhan Bayer ile beş soruda iklim krizinin toplumsal cinsiyet üzerindeki etkilerini konuştu.

Nuran Seyhan Bayer, iklim krizinde alınacak kararlarda dezavantajlı grupların öncelikli olarak söz sahibi olmaları ve karar vericiler arasında yer alması gerektiğinin altını çizdi. Bayer, aksi durumda ise olumsuz etkilerin artacağını belirtiyor.

Kadınların iklim kriziyle önemli derecede mücadele verdiğini ifade eden Bayer, bundan sonra da kadınların ve LGBTİ+’ların iklim kriziyle en etkili mücadeleyi veren kesim olacağını da vurguladı.

1 nokta 5

You may also like

Comments

Comments are closed.