İklim KriziManşet

İklim krizi: Türkiye, son 53 yılın en sıcak ikinci ağustos ayını geride bıraktı

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen ay ortalama sıcaklıklar, Bandırma, Akhisar, Güney Ege, Dalaman, Fethiye, Antalya, Anamur, Hatay, Finike, Kaş, Köyceğiz, Korkuteli, Elmalı, Manavgat, Gazipaşa, Zonguldak, İnebolu, Cide, Boyabat, Tunceli, Hakkari, Ahlat, Birecik çevrelerinde mevsim normallerinde, yurdun diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde yaşandı.

Verilere göre, 1991-2020 yılları arasını kapsayan uzun yıllar ortalaması 25,1°C olarak belirlenen ağustos ayı sıcaklığı, bu ortalamanın 2°C üzerine çıkarak, bu yıl ağustos ayında 27,1°C oldu.

Böylece bu yılın ağustos ayı sıcaklığı, 2010 yılındaki ağustos ayı ölçümlerinden sonra, 1971-2023 yılları arasını kapsayan son 53 yılın en sıcak ikinci ağustos ayı olarak kaydedildi.

Bu yıl ağustos ayında en düşük sıcaklık 4,9°C ile Kangal ve Ardahan‘da, en yüksek sıcaklık ise 49,5°C ile Eskişehir Sarıcakaya‘da ölçüldü.

Marmara Bölgesi

Marmara Bölgesi‘nde ağustos ayı ortalama sıcaklıklarının, İstanbul Sarıyer ile Balıkesir Bandırma çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde olduğu tespit edildi. Bölgenin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 24,6°C, bu yılın ağustos ayı ise 26,4°C dereceyle kaydedildi.

Bölgede en düşük sıcaklık 12,7°C ile Kocaeli‘de, en yüksek sıcaklık ise 40,5°C derece ile Edirne Uzunköprü‘de termometrelere yansıdı.

‣ Bilim insanları açıkladı: İklim krizi yaşanmasaydı, aşırı sıcaklar neredeyse imkansızdı

Ege Bölgesi

Ege Bölgesi‘nde ise ağustos sıcaklıkları, Manisa Akhisar ile Güney Ege çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 26,5°C iken, 2023 Ağustos ayının 28°C olduğu tespit edildi.

Bölgede en düşük sıcaklık 11,6°C olarak Kütahya Simav‘da, en yüksek sıcaklık ise 43,8°C olarak Kütahya Gediz‘de yaşandı.

‣ İklim krizi: Geçen yıl görülen aşırı sıcaklar ve kuraklık 2023’te tekrarlanabilir

Akdeniz Bölgesi

Akdeniz Bölgesi‘nde Dalaman, Fethiye, Antalya, Anamur, Hatay, Finike, Kaş, Köyceğiz, Korkuteli, Elmalı, Manavgat, Gazipaşa çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşen ağustos sıcaklıkları, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerine çıktı.

Bölgenin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 27,4°C iken, bu yılın ağustos ayı ortalama sıcaklığı 28,9°C olarak ölçüldü. Akdeniz’de en düşük sıcaklık 8°C olarak Kahramanmaraş Göksun‘da, en yüksek sıcaklık ise 48,4°C olarak Adana Kozan‘da tespit edildi.

İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu Bölgesi‘nde uzun yıllar ortalama sıcaklık 22,7°C iken, bu yıl ağustos ayında ortalama sıcaklık 25,8°C olarak kaydedildi ve bölge, son 53 yılın en sıcak ağustos ayı olarak kayıtlara geçti.

Bölgede en düşük sıcaklık 4,9°C Sivas Kangal’da, en yüksek sıcaklık ise 43,6°C ile Konya Cihanbeyli’de ölçüldü.

‣ En sıcak Haziran’ın ardından en sıcak Temmuz tahmini: İklim değişikliği kontrolden çıktı

Karadeniz Bölgesi

Karadeniz Bölgesi‘nde, ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığının 23°C, bu yılın ağustos ayında ise 25,2°C olduğu tespit edildi.

‣ Temmuz 2023, dünyanın kaydedilen en sıcak temmuz ayı olarak tarihe geçiyor

Doğu Anadolu Bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi‘nde da geçen ay sıcaklık, Tunceli, Hakkari, Ahlat çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde oldu.

Bölgenin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23,4°C, geçen ay sıcaklığı ise 25,2°C olarak gerçekleşti. Bu bölgede en düşük sıcaklık 4,9°C olarak Ardahan‘da, en yüksek sıcaklık ise 43,3°C olarak Palu‘da hissedildi.

‣ Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde, ağustos ayı sıcaklıkları, Şanlıurfa Birecik çevresinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti.

Bölgenin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 30,7°C, 2023 Ağustos ayı da 32,6°C olarak termometrelere yansıdı. Bölgede en düşük sıcaklık 16,8°C ile Birecik’te, en yüksek sıcaklık 48,6°C olarak Cizre‘de kayıtlara geçti.

Normal değerlerin üzerindeki sıcaklıkların nedeni iklim değişikliği mi?

Araştırmalara göre, son zamanlarda görülen normal değerlerin üzerindeki sıcaklıklar ve sıcak dalgaları, iklim değişikliği olmasaydı neredeyse imkansız olacaktı.

Ancak fosil yakıtların yakılması ve diğer insan faaliyetlerinin neden olduğu ısınma nedeniyle artık bunlar olağandışı olaylar değil.

Çalışmalar, dünyanın her yerinde yaşanan ile aynı olasılığa sahip bir sıcak dalgasının, iklim değişikliğinin olmadığı bir dünyada önemli ölçüde daha serin olacağına işaret ediyor.

Ancak insanlar fosil yakıt kullanımına hızla son vermezse, normalin üzerinde veya rekor sıcaklıkların gözlemlendiği olaylar daha da yaygınlaşacak ve dünya daha sıcak ve daha uzun süreli sıcak dalgaları yaşayacak. Sanayi öncesi iklimden 2°C daha sıcak olan bir dünyada, her 2-5 yılda bir güçlü ve uzun süreli bir sıcak dalgası meydana gelecek.

Aşırı sıcaklar iklim kriziyle mi ilgili?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.