İklim KriziManşet

İklim krizi Endonezya’nın iki adasını yuttu: Betek ve Gundul sulara gömüldü

0

Endonezya’nın Güney Sumatra eyaletinde iki ada, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu su altında kaldı. Jakarta Post gazetesinin haberine göre, insan yaşamının olmadığı Betet ve Gundul adlı küçük adalar, deniz suyu seviyesinin altında kalarak gözden kayboldu.

İklim uzmanları, küresel ısınmaya bağıl iklim krizinin ilk kurbanının ada devletleri olacağı konusunda yıllardır uyarıda bulunuyordu. Geçtiğimiz ay Madrid’de düzenlenen BM İklim Zirvesi’nde (COP25) konuşan Küçük Ada Devletleri İttifakı’nın temsilcileri de haritadan silinme riski altında yaşadıklarını belirterek, zengin ülkeleri iklim krizinin aciliyetini kavrayamamakla suçlamıştı.

Özellikle Pasifik’deki adalarda yaşayanların hayatı şimdiden önemli ölçüde zorlaştı, ancak acil önlem alınmaz ve iklim politikaları değiştirilemezse, dünyayı büyük bir iklim göçü dalgası daha bekliyor.

Güney Sumatra Endonezya Çevre Forumu Direktörü Hairul Sobri de iklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyesinin yükseldiğini ve bunun sonucunda adaların görünmez olduğunu söyledi. Sobri, Betet Adası’nın bir metre, Gundul Adası’nın ise üç metre su altında kaldığını belirtti.

Dört ada daha risk altında

Direktör Sobri, deniz seviyesinin yükselmesine karşı herhangi bir büyük mücadele yapılmazsa bölgede birinde yaşamın olduğu deniz seviyesine yakın dört adanın daha yakın zamanda su altında kalabileceğini aktardı.

Başkent de boşaltılıyor

Ülkenin başkenti Cakarta da deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda su altında kalma riskiyle karşı karşıya. 10 milyon kişinin yaşadığı kentin yüzde 40’ı deniz seviyesinin altında bulunuyor. Hızla batmaya devam eden başkentin 2050’de üçte birinden fazlasının su altında kalma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle de başkentin başka bir adaya taşınmasına karar verildi.

Ekvator kuşağında Avustralya’ya kadar uzanan adalar topluluğu üzerinde kurulu olan Endonezya, resmi kayıtlara göre 16 bin 56 adadan oluşuyor.

‘Emisyonlar azaltılmazsa okyanuslar 10 kat daha hızlı yükselecek’

IPCC’nin Eylül ayında yayımladığı rapora göre, okyanus sıcaklığının artış hızı 20. yüzyılın sonlarından beri ikiye katlandı. Çalışma, deniz seviyesinin hızla yükseldiğini ve emisyonlar azaltılmazsa okyanusların 2100 yılı itibarıyla geçen yüzyıla göre 10 kat hızlı yükseleceğini de ortaya koydu.

Rapora göre deniz seviyeleri insan kaynaklı seragazı emisyonlarının sonucu olarak şu ana kadar 16 cm yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Emisyonların artması ise deniz seviyelerindeki yükselmenin hızlanabileceği anlamına geliyor. Buna göre, günümüzde yılda 3,6 mm’lik bir yükselmeden söz ederken, 2100 yılında yılda 15 mm’lik bir yükselmeyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu rakam geçen yüzyılda deniz seviyesinde yaşanan yıllık yükselmenin 10 katından fazla (1,4 mm). Bu 2100 itibarıyla deniz seviyesinde 84 cm’lik bir yükselme anlamına geliyor. Bu rakamın 1,1 metreye çıkma ihtimali de söz konusu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.