COP25İklim KriziManşet

Küçük ada devletleri iklim krizine karşı ‘acil eylem’ istiyor

0

Küresel ısınmaya bağlı olarak yükselen deniz seviyesi yüzünden  haritadan silinme riski altındaki ada ülkeleri, zengin ülkeleri iklim krizinin aciliyetini kavrayamamakla suçluyor.

Madrid’de  2 Aralık’ta başlayan BM İklim Zirvesi (COP25) müzakerelerinde, hükümetlerin küresel ısınma ile mücadele kapsamında emisyonlarını azaltmaları adına daha iddialı hedefler açıklamaları bekleniyordu. Ancak normalde bugün (13 Aralık) son bulması planlanan zirvede sel, kuraklık ve kasırgalardan etkilenen ülkeler, sanayileşmiş ülkelerin mali yardım ve karbon ticareti konusundaki karmaşık görüşmeleri ilerletmek için gereken uzlaşmayı reddettiklerini söylüyorlar.

Küçük ada devletleri ittifakının bir parçası olan Grenada’nın Çevre Bakanı Simon Stiell, pek çok ülkenin ifade ettiği endişelerle müzakerelerdeki görüşleri arasında tutarsızlık olduğunu söyledi. Basın toplantısında “COP’ta son saatlere girerken, her ülkeye hedeflerinin ne durumda olduğunu soracağız” diyen Steil, “Paris Anlaşması’nın ruhu ve amaçları sonu gelmeyen tartışmalarla madde madde aşındırıldı” diye konuştu.

Paris Anlaşması, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan ortalama küresel sıcaklıktaki artışı sınırlayarak iklim bilimcilerin öngördüğü karanlık senaryolardan kaçınmayı amaçlıyor.

Ada ülkeleri, karbon ticareti ile ilgili yeni kuralların, Avustralya gibi ülkelerin önceki programlardan mevcut emisyon hedeflerine yönelik eski kredileri saymalarına izin verecek boşluklar içermediğinden emin olmak istiyorlar. Ayrıca iklim değişikliğinin sonucunda maddi veya fiziksel zarar gören ülkeleri desteklemek için yeni bir fon kurulmasını talep ediyorlar.

Fiji Ekonomi Bakanı Aiyaz Sayed Khaiyum da toplantıda, “Birçok kardeş ulusun hissettiği kayıp ve hasarı gerçekten telafi edebilmemiz için net ve öngörülebilir bir finansmana ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Diplomatlara göre, Paris Anlaşması’ndan çekilme sürecini resmen başlatan ABD ile birlikte diğer yüksek emisyon salımı yapan ülkeler tazminat taleplerine kapı açma konusunda ihtiyatlı davranıyor.

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.