İklim KriziManşet

İklim krizi çağında ‘distopik ticaret’: Grönlandlı şirket kutup buzunu Dubai’deki kokteyl barlara satıyor

0
Kutup buzu

Grönlandlı Arctic Ice şirketi, başkent Nuuk etrafındaki buzul parçalarından topladığı saf buzları Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihraç etmeye başladı.  Özellikle Dubai’deki seçkin kokteyl barlarında bu kutup buzunun tercih edildiği belirtiliyor.

Guardian‘ın aktardığına göre, Grönland‘da buzlu içeceklerde ve özellikle kokteyllerde bu değerli buzun kullanılması oldukça yaygın. Ancak uluslararası bir ihracat, ilk kez Arctic Ice tarafından 2022’de yapılmaya başlandı.

Şirketin kurucu ortağı Malik V. Rasmussen, binlerce yıl boyunca sıkıştırılan bu buzun tamamen kabarcıksız olduğunu ve normal buza göre daha yavaş eridiğini ifade ediyor. Bu buzul parçalarının herhangi bir toprakla temas etmemiş ve insan faaliyetleri tarafından üretilen kirleticilerle kontamine olmadığı da firmanın web sitesindeki iddialarından.

kutup buzu

Kutup buzu nasıl ihraç edilir?

Grönland çevresindeki fiyortlar, Grönland buzul tabakasından kopan buzdağlarıyla dolu. Şirket yetkililerinin açıkladığına göre Arctic Ice, özel bir tekneyle Grönland’ın başkenti Nuuk’un etrafındaki Nuup Kangerlua fiyorduna gidiyor. Bu tekne, “siyah buz” denilen, buzulun alt ya da üst kısmıyla temas etmemiş, tamamen şeffaf ve suda neredeyse görünmez olan özel bir buz türünü toplamak için tasarlanmış. Bu buz, suyun içindeki diğer buz türlerinden daha saf olarak kabul ediliyor.

Özel arama teknesi ile bu siyah buz tespit edildikten sonra, uygun buz kütleleri vinçle kaldırılıp plastik kasa içerisine yerleştiriliyor ve tekne dolana kadar bu işleme devam ediliyor. Sonrasında buzlar Nuuk’a geri götürülüp, bir soğutmalı nakliye konteynerine dolduruluyor. Bu konteyner, İzlanda nakliye şirketi Eimskip tarafından Danimarka‘ya taşınıyor. Arctic Ice’ın belirttiğine göre Danimarka’da, buz başka bir gemiye yüklenerek Dubai’ye götürülüyor. Dubai’de buz, bölgede başka türlü buzlar da satan yerel distribütör Natural Ice tarafından satılıyor. 

İklim değişikliğinin Grönland’daki imzası: Son bin yılın rekor sıcaklığı
Grönland’ın acı kaybı: Eriyen buzullar suları öngörülenden çok daha fazla yükseltecek

Kutup buzu ihracatı çevre dostu mu?

Arctic Ice, sosyal medyada duyulduktan sonra olumlu yorumların yanında birçok olumsuz yorumla karşılaştıklarını da açıkladı. Şirket, buzlarının çevre dostu olduğunu ve sosyal bir değere sahip olduğunu savunuyor. Eleştirenler ise  “Buzul suyunu satmak yerine küresel ısınmanın etkilerinden endişelenmeniz gerekmez mi?” veya “Bu distopya nedir?” diye soruyor. Rasmussen’e göre “ölüm tehditlerine varan” bazı yorumlar da dahil olmak üzere diğer tepkiler ve özel mesajlar daha da ileri gidiyor.

Arctic İce, Grönland’dan Danimarka’ya olan nakliyenin, dolu giden gemilerle ihraç ettiğinden daha çok donmuş ürün ithal ettiği, yani gemiler “dolu” döndüğü için düşük karbon yoğunluğuna sahip olduğu savunuyor. Şirket ayrıca karbon yakalama ve depolama yoluyla saldığı emisyonların yarattığı zararı telafi edeceğini öne sürüyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.