İklim KriziManşet

İklim değişikliğinin Grönland’daki imzası: Son bin yılın rekor sıcaklığı

0

Arktik ve Atlantik okyanusları arasında yer alan Grönland‘ın kuzey kesiminde sıcaklıkların 20. yüzyıla göre 1,5 santigrat derece arttığı, termometrelerin son bin yıldaki en yüksek ısıyı ölçtüğü açıklandı. 

Bilim insanları, buz tabakaları ve buz çekirdeklerinden aldıkları örnekler üzerinde yaptığı çalışmayla, sıcaklıkların 1995’ten bu yana hızlı bir artış ivmesine girdiğini tespit etti.

‣ Grönland eriyor: Bir haftada 40 milyar ton buz yok oldu
‣ Eylül ayının henüz ilk haftalarında Grönland’daki buzullar rekor düzeyde eridi

Nature dergisinde yayımlanan araştırmayı yapan ekipte yer alan buz bilimci Maria Hörhold, “1990’lar ve 2011 arasında yükselen sıcaklıkları görmeye devam ediyoruz. Artık küresel ısınmanın açık bir imzasına sahibiz.” dedi.

Hörhold, “Grönland engelleme” adı verilen, ara sıra meydana gelen bir hava sisteminin, bugüne kadar insan kaynaklı iklim değişikliğinin sonuçlarını gizlediğini aktardı.

‣ Grönland’da ilk kez görülen yağmur, gezegen için ne anlama geliyor?
‣ Grönland’ın acı kaybı: Eriyen buzullar suları öngörülenden çok daha fazla yükseltecek

Çalışmada yer alan Danimarka Meteoroloji Enstitüsü buz bilimcisi Jason Box, “Kuzey Grönland’ın ısınması konusunda çok endişelenmeliyiz. Çünkü o bölgede geniş gelgit buzulları ve bir buz akıntısı şeklinde bir düzine uyuyan dev var” ifadelerini kullandı.

Grönland’ın uzun vadeli sıcaklık değişimleri hakkında bilgi veren buz çekirdeklerinin analiz edilmesi için uzun bir zamana ihtiyaç duyulurken, buz çekirdeklerinden elde edilen veriler en son 1995’te güncellenmiş ve daha önce Grönland’ın Arktik bölgesinin, diğer bölgeler kadar hızlı ısınmadığı ileri sürülmüştü.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.