Hafta SonuManşet

İklim Değişikliği ve Adani / Climate Change and Adani – Deniz Yazıcı

0

Avustralya’da yaşayan 11 yaşındaki iklim aktivisti Deniz Yazıcı’nın Yeşil Gazete için hazırladığı yazısını iki dilli (İngilizce ve Türkçe) olarak paylaşıyoruz.

Okula gitmeme eylemi siyaset tarihini kesinlikle değiştirdi. Birbirini tanımayan pek çok genç insan, hükümetleri dünyamızın yaşadığı korkunç sorunun farkında olmaya çağırmak gibi bir amaç için bir araya geldiler. Eğer insanlar bir şey yapmazlarsa 2050 yılına geldiğimizde sıcaklık bir derece daha artabilecek.

Deniz’in annesi Ebru Apaydın’ın aktardığına göre Deniz bu resmi 2 sene kadar önce, 9 yaşında iken çizmiş

Başbakan Scott Morrison okullarda “Daha az eylem, daha fazla eğitim olmalı” dedi. Oysa, ironik bir şekilde, öğretmenlerimiz böyle önemli bir sorun için okulu kırdığımız için bizimle gurur duydular. Hatta bazı öğretmenlerimiz radyo programını dinlediler ve haber metinlerini okudular. Buna rağmen, daha yapılacak çok şey var.

Avustralya, Büyük Bariyer Resif’i (Great Barrier Reef) gibi yerlerin olduğu, çok güzel doğaya sahip bir ülkedir. Maalesef, Adani isimli kömür madenciliği yapan bir şirket, en önemli doğa harikalarımızdan birisine zarar vermekte. Her gün Adani kömür çıkarıp başka ülkelere satabilsin diye pek çok hayvan yuvalarından ediliyor ve ölüyor. Kısa bir süre önce insanlar bu durumun farkına varmaya başladılar diye Avustralya’nın en büyük dört bankası Adani’ye kredi vermeyi durdurdular. Bu durum Adani’nin çok miktarda para kaybetmesine ve daha küçük bir alanda çalışmak zorunda kalmasına yol açtı.


Tahribata uğramışBüyük Bariyer Resif’i (Great Barrier Reef)

Umuyoruz Adani yakında madenini kapatmak zorunda kalabilir. Mercanların beyazlaşması yosunlar mercanları terk ettiği zaman olur. Bu da kirlenmenin yüksek olması, mercanlara aşırı güneş ışını gelmesi ve sıcaklığın artması nedeniyle gerçekleşir. Bu durum Büyük Bariyer Resifi’nin ölmesine yol açıyor. Büyük Bariyer Resifi sanırız Sidney Opera Binası ya da Uluru kadar ikonik bir simge.

Eğer Adani’yi durduramazsak bir daha Büyük Bariyer Resifi’ni göremeyebiliriz.

Yeşil Gazete Avustralya muhabirlerimizden Deniz Yazıcı ile iletişimimizi sağalayan Ebru Apaydın‘a teşekkür ederiz

Yeşil Gazete için çeviren: Savaş Yazıcı

.

Deniz Yazıcı

.

.

Climate Change and Adani

The school strike protests were definitely a change in the history of politics. All the people hardly knew each other but they all had the same goal, which was to make the government aware of this terrifying problem in the world. If people won’t do something about this then by 2050, the temperature might rise another degree.

Prime minister Scott Morrison said that there should be Less activism in schools, and more learning. Ironically our teachers were very proud to see us skip school for such an important issue. Some teachers even listened to the radio show and looked at the news article. But, There is still more work to be done.

Australia is a country that has beautiful nature, with places such as the Great Barrier Reef. Unfortunately, a coal mining company called Adani is destroying one of our most notable landmarks. Lots of animals die every day because Adani is stealing their home for coal to give to other countries. Recently, 4 of Australia’s biggest banks have stopped funding Adani, because people have started being more aware of this situation. This makes Adani lose lots of money, and also forcing it to work on a smaller area.


Bleached coral

Luckily, Adani might shut down in the following years. Coral bleaching is when the algae from coral leaves the coral.It happens when pollution is high, the sunlight hits the coral too much or because of rising temperatures.This causes the Great Barrier Reef to die. The Great Barrier Reef is possibly as iconic as the Sydney Opera House and Uluru. If we don’t stop Adani, people might not be able to experience the Great Barrier Reef.

.

.

Deniz Yazıcı

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.