Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

İklim aktivistleri FED Başkanı’nı sahneden indirdi

0

ABD’de Federal Merkez Bankası (fed) Başkanı Jerome Powell‘ın New York Ekonomi Kulübü’ndeki konuşması, bir grup iklim aktivisti tarafından engellendi.

Eylemciler, Powel konuşmasına başladığı sırada “Fed Yanıyor: Para, Vadeli İşlemler, Gezegen” yazan bir pankart taşıyarak ve “Fosil finansmanına son!” sloganları atarak sahneye çıktı. Merkez Bankası başkanı ise konuşmasını yarıda keserek sahneden ayrıldı ve 15 dakika boyunca sahne aktivistlerin eylemlerini açık kaldı.

Güvenlik görevlileri fosil yakıtlar hakkında farkındalığı artırmak için grevler, ablukalar ve kitlesel işgal yoluyla doğrudan eylemlere odaklanan Climate Defiance aktivistlerini salondan uzaklaştırınca Powell tekrar sahneye dönerek konuşmasını tamamladı.

Grupla birlikte yüzden fazla protestocu , geçen mayıs ayında Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği’ni kesintiye uğratmış; birden fazla girişi kapatmıştı. 

Bu ayın başlarında da ABD ulaştırma bakanı Pete Buttigieg‘in de yer aldığı bir etkinliği engellemişler; sahnede oturup kol kola girerek toplanan kalabalığa Meksika Körfezi‘ndeki derin deniz sondaj projeleri hakkında bilgi vermişti.  Eylemcilerin “Yeni sondaj yok, sözünü tut!” sloganları attığı protestoda polis aktivistleri uzaklaştıramayınca seyircilerden ortamı terk etmelerini istemişti. 

Powell’ın perşembe günkü konuşması, Merkez Bankası’nın 1 Kasım’daki bir sonraki yönetim kurulu toplantısında faiz oranlarını artırıp artırmayacağına dair ipuçları vermesini bekleyen ekonomistler tarafından yakından izlendi. Faiz oranları şu anda %5,25 ile %5,5 arasında, yani on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesinde bulunuyor. ABD’de konut kredisi faiz oranları yüzde 8’e yükseldi. Fed, bu yıl şimdiye kadar iki kez faiz artırımına ara verdi ve Powell, daha fazla duraklamanın beklenebileceğini söyledi. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.