Doğa MücadelesiManşetYerel

İkizköy’de madene verilen ÇED muafiyetine karşı açılan davada bilirkişi incelemesi yarın

0

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için YK Enerji‘ye verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) muafiyetine karşı açılan davanın bilirkişi heyeti incelemesi 20 Ekim Çarşamba (yarın) günü gerçekleştirilecek.

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada “İkizköy’de Akbelen Ormanı‘nı da içine alacak şekilde genişletme istenen maden sahasının ÇED muafiyetinin iptali davasında bilirkişi keşfi için bir aradayız” denilerek sabah saat 09.30 için buluşma çağrısı yapıldı.

Neler yaşandı?

Akbelen Ormanı yaklaşık iki yıldır Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmek isteniyor. 2019 yılındaki ilk girişimde idare tarafından alanın endüstriyel plantasyon olduğu söylenmiş; ancak İkizköylülerin ısrarlı eylemleri sonucu, orman kesim programından çıkarılmıştı.

Bu yıl başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı. YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Bu davanın bilirkişi incelemesi 7 Eylül tarihinde gerçekleştirildi.

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde süren Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davalarında ise daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.