DünyaManşet

İki Kore arasında ‘balon savaşı’ devam ediyor: Kuzey’den Güney’e 330 çöp balonu daha

0

Güney Kore, Kuzey Kore’nin içinde “çöp” bulunan yaklaşık 330 balon daha gönderdiğini duyurdu.

Seul Genelkurmay Başkanlığı (JCS) pazar günü yaptığı açıklamada, cumartesi gecesinden bu yana Kuzey Kore tarafından çöp torbaları taşıyan yaklaşık 330 balonun gönderildiğini ve bunlardan yaklaşık 80’inin Güney Kore’ye indiğini söyledi. JCS, paketlerde atık kağıt ve plastik bulunduğunu ve güvenliğe zararlı hiçbir madde bulunmadığını bildirdi. 

28 Mayıs’tan bu yana Kuzey’den gönderilen yaklaşık 1.060 balon Güney Kore topraklarına ulaştı.

Devlet medyası KCNA‘nın Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Kim Kang Il’e dayandırdığı haberine göre, geçen hafta Pyongyang, komşusuna 15 ton çöp taşıyan toplam 3.500 balon gönderdiğini iddia etmişti.

Ülke lideri Kim Jong-un‘un kız kardeşi Kim Yo-jongda  Güney tarafının sınırda hoparlörle propaganda yayınlarına devam edileceği açıklamasına ilişkin olarak bu eylemleri kınadıklarını belirterek, “Güney Kore, propaganda broşürü dağıtma ve hoparlörle yayın yapma provokasyonunu gerçekleştirirse Kuzey Kore’nin yeni karşı hamlesine tanık olacaktır” dedi.

Güney Kore ise ordusu pazar öğleden sonra Kuzey Kore’ye bir kez daha hoparlör yayını yaparak yanıt verdi.

Güney Kore ordusu, 2018’de komşular arasında yapılan zirvenin ardından yerleştirilen ekipmanı geri çekene kadar, Kuzey’e karşı psikolojik savaşın bir parçası olarak propaganda yayınlarını destekliyor.  Güney Koreli aktivistler de USM belleklerde K-Pop ve K-dramalarını içeren küçük paketleri, balonlarla Kuzey’ gönderme eylemine devam edeceklerini açıkladı. 

Ne olmuştu?

Kore Savaşı’nın 1953’te ateşkesle sona ermesinden bu yana, iki ülke birbirinden tamamen kopmuş durumda. Teknik olarak hala “savaşta” olan iki Kore arasındaki balon kavgası da onlarca yıldır sürüyor.

Özgür Kuzey Kore İçin Savaşçılar gibi aktivist gruplar, uzun süredir izole edilmiş totaliter diktatörlükte yasaklanan gıda, ilaç, radyo, propaganda broşürleri ve Güney Kore haberlerinin de dahil olduğu eşyaları taşıyan balonlar gönderiyor. 

‣  Kuzey Kore, Güney’e çöp ve atık dolu yüzlerce balon gönderdi

2 Haziran’da Kuzey’den Güney’e yine içinde “çöp2 bulunan yaklaşık 720 balon daha gönderildi.  Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 4 Haziran’da 2018’de imzalanan ve askeri gerilimleri azaltmayı amaçlayan Koreler Arası Anlaşma’yı askıya aldı. Güney Kore ayrıca sınırda hoparlörle propaganda yayınlarına devam edileceğini açıklamıştı.

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.