Manşetİklim Krizi

İki kardeş yok olmamak için harekete geçti

0

Deniz ve Doruk Dolapçıoğlu İstanbul’da yaşayan iki kardeşler. Birlikte iklim grevlerine çıkıyor ve sosyal medya üzerinde açtıkları “Yok Olmadan Harekete Geç” isimli hesap ile iklim krizine dikkat çeken paylaşımlar yapıyorlar.

13 yaşındaki Deniz Dolapçıoğlu bir gün televizyonda “yaşlı teyzelerin” iklim değişikliğiyle ilgili etkinliklerini görüyor ve “onlar torunları için bir şeyler yapıyorsa ben neden yapmıyorum?” diye sorarak kendisi harekete geçmeye karar veriyor.

Doruk Dolapçıoğlu ise 16 yaşında. Şu anda Kabataş Erkek Lisesi’nde eğitim görüyor ve kardeşinin iklim konusunda gösterdiği heyecandan etkilenerek kendisini de iklim grevlerinin kucağında bulduğunu anlatıyor. Sonrasında kendisi de okulun çevre kulübünde yer almaya başlıyor.

Biz de onlarla bir araya gelerek hem kendilerini biraz daha tanımak hem de neler amaçladıklarını, iklim grevlerinin abi-kardeş ilişkilerini nasıl etkilediğini öğrenmek istedik. Uzatmadan sözü onlara bırakıyorum..

@yokolmadanhareketegec adlı sayfanızdan sizi takip ediyorum. Siz iklim konusunda harekete geçmeye nasıl karar verdiniz?

Doruk: Ben şahsen kardeşimden etkilendim. Hesabı da o kurdu zaten. Ben, onun böyle bir hesap kurması üzerine onu takip etmeye başladım ve paylaşımlarını okudukça destek olmaya karar verdim. İlk başlarda sadece yardım ediyordum, Kabataş’ı kazanıp da oradaki Çevre Kulübü’ne girince motive oldum ve aktif olarak aktivistlik yapmaya başladım.  

Deniz: Bir gün televizyonda yaşlı teyzelerin iklim değişikliği hakkında farkındalık yarattıklarını gördüm. Onlar torunlarının gelecekleri için kaygılanıyorsa ben niye harekete geçmiyorum dedim ve bir hesap oluşturmaya, iklim için harekete geçmeye karar verdim. Abimin desteğiyle hesabımız büyüdü ve hala aktif paylaşımlar yapıyoruz.

@yokolmadanhareketegec neyi amaçlıyor? İklim krizine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak  için neler yapıyorsunuz?

Doruk: Biz @yokolmadanhareketegec olarak iklim krizine ve çevre felaketlerine farkındalık yaratmayı ve insanlarda bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz. Benim okulumda da birçok insan bu tip konuları küçümsüyor. Bizim amacımız toplumdaki bu algıyı kırmak ve küreselleşen dünyada değişime ayak uydurmak.

Nihai amacımız adımızdan anlaşılacağı üzere dünyamız yok olmadan harekete geçilmesini sağlamak. İklim krizine dikkat çekmek ve bir bilinç oluşturmak içinse hesabımızda bilgilendirici içerikler paylaşıyor, her cuma #fridaysforfuture etiketiyle iklim grevleri yapıp sosyal medya hesabımızda paylaşıyoruz.

Deniz: @yokolmadanhareketegec sürdürülebilir bir yaşam amaçlıyor ve fosil yakıt kullanımının en aza indirilmesi, termik santrallerin yasaklanması gerektiğini savunuyor. Güneş, rüzgar, su bize yeter, yeter ki yenilenebilir enerji kaynaklarına geçelim.

İklim krizine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için biz her cuma renkli pankartlarımızla İstanbul’un çeşitli yerlerinde grevler yapıyoruz. Sizi de bekliyoruz☺

‘Büyüdüğümüzde enkaz devralmaktan korkuyorum’

İklim Krizi şu anda yaşanıyor ama bilim insanları şu anda yaşananların önümüzdeki yılların yalnızca bir ön gösterimi olduğunu söylüyor. Yani böyle gidersek yokoluşa doğru sürükleneceğiz. En çok etkilenecek nesil de siz olacaksınız. Bu size nasıl hissettiriyor?

Doruk: Tabi ki şu an yaşadıklarımız ve bilim insanlarının ön görüleri tedirgin edici. Biz “İklim Krizi” ve “Çevre Kirliliği” felaketleriyle gençlikte karşılaşmış ilk kuşak olduğumuzdan tabi ki büyüklere göre daha bilinçliyiz. Çünkü geleceğin dünyasının yetişkinleri biziz. Ama büyüdüğümüzde bir enkaz devralma olasılığımız beni korkutuyor.

Ama şu an bizim gibi bir sürü gencin “İklim Krizi Farkındalığı” ve  “Çevre Duyarlılığı” adına mücadele veriyor olması aynı zamanda geleceğe umutla bakmama neden oluyor.

‘Yetişkinlerin bize bıraktığı gelecek berbat’

Deniz: Bu durum beni geriyor desem yalan olmaz. Hatta kaygılandırıyor hem de fazlasıyla.  Benim gibi çocukların gelecek kaygısına sahip olmaları bence yetişkinler adına çok utanç verici olmalı! Çünkü bizler çocukluk dönemimizi eğlenerek, rahat geçirmek yerine her hafta grev yapıyoruz!

Yetişkinlerin bize bıraktığı geleceği istemiyoruz çünkü büyüklerin bize bıraktığı gelecek BERBAT! Bu yüzden yetişkinler bir an önce bize destek olmalı, olmak zorunda ! Çünkü bizim Dünya yönetiminde daha sözümüz olmasa da onların var. Yetişkinler yok olmadan harekete geçin!

‘Ormanların bol olduğu bir gelecek istiyorum’

Nasıl bir gelecekte yaşamak istiyorsunuz?

Doruk: Ben sürdürülebilir bir gelecekte yaşamak istiyorum. “Sürdürebilirlik”ten kastım şu: Doğal gaz ve petrol rezervleri yerine yenilenebilir enerjide yarışılan, plastiksiz, küresel ısınma yerine küresel değişimin yaşandığı, fosil yakıtlarla çalışan araçlar yerine elektrikli araçların veya bisikletlerin kullanıldığı, yeşil, geri dönüşümü alışkanlık edinmiş insanlarla dolu, iklim adaleti ve sosyal adaletin sağlandığı, toplumda kadınların hak ettikleri değeri gördüğü ve kimsenin tercihlerine göre yargılanmadığı (Tabi ki bu tercihler başkalarının hakkını gasp etmediği sürece) özgür bir dünyada yaşamak istiyorum.

Deniz : Ben ormanların bol olduğu yemyeşil bir gelecekte yaşamak istiyorum. Çünkü ağaçlar mucizevi varlıklardır. Bize karşılıksız oksijen verirler, yaşamın en temel kaynağını. Peki biz ağaçlara ne yapıyoruz? Anca kesmeyi ve yakmayı biliyoruz. Ağaçlara zarar verince kendimize kötülük yapmış oluyoruz, bunu bir anlasak…

Ayrıca her türlü adaletin olduğu bir gelecekte de yaşamak istiyorum. Ne ırkçılığın, ne cinsiyet ayrımının ne de başkalarının üstün tutulduğu bir Dünya’da. Biz sırf ten renkleri bizimkinden farklı diye koyu tenli insanları kendimizden ayırıyoruz. Ne kadar da büyük bir suç! Asıl ağaçları kesen, doğaya ve Dünya’ya zarar verenler insan değil, onlar gelecek katili!

Bir yandan da Türkiye’de faaliyet gösteren Fridays For Future Türkiye gibi hareketler bulunuyor. Onlarla ne kadar iletişim içerisindesiniz? Birlikte hareket ediyor musunuz? Yoksa ayrı mısınız? Neden? 

Doruk: Biz Yok Olmadan Harekete Geç ekibi olarak Türkiye’nin en büyük iklim hareketlerinden biri olan Fridays For Future Türkiye grubunun içerisinde yer alıyoruz. Oradaki birçok iklim aktivistiyle iletişim halindeyiz ve genelde (özellikle son zamanlarda) onların paylaştıklarına paralel içerikler paylaşıyoruz.

Ayrıca ben geçen sene, lisemden bir ekiple birlikte (Kabataş Çevre Ekibi) FFF Türkiye’nin düzenlediği Kadıköy’deki iklim grevine de katılmıştım. Tabi bu seneki sanal iklim grevine de kardeşimle birlikte katıldık.  

Deniz: Öncelikle Fridays For Future ekibini hayranlıkla takip ettiğimi belirtmek isterim. Evet, biz bu hareketin içindeyiz ve ben bu hareketin içinde almaktan çok gururlu ve mutluyum. FFF Türkiye İklim Aktivistleri ile iletişim halinde olduğumuzdan gönderilerimizi paylaşırken onardan ilham aldığımızı söylesem yalan olmaz. Ve şunu eklemeliyim ki bu hareketten haberdar olmayanlar bence mutlaka baksın, incelesin. Bizim geleceğimiz için çok önemli bir hareket. Bizi ve Fridays For Future Hareketini takipte kalın!

‘Aramızdaki ilişkiyi geliştiriyor’

Abi-kardeş birlikte böyle bir işe girmek nasıl bir deneyim? Sizin aranızdaki ilişkiyi nasıl etkiliyor?

Doruk: Tabi ki çok güzel bir deneyim. Birbirimizden destek alıyoruz ve fikir alışverişinde bulunarak daha kaliteli paylaşımlar yapıyoruz. Ayrıca Deniz, fikir üretme konusunda çok başarılı olduğundan hesabımıza bayağı bir katkı sağlıyor. Ayrıca bu ortaklık, bizim ilişkimizi de kuşkusuz olumlu yönde etkiliyor.

Birbirimize daha anlayışlı yaklaşıyoruz ve “İklim Aktivistliği” gibi ortak bir noktamızın olması bizi birlikte daha çok vakit geçirmeye ve daha çok şey paylaşmaya sevk ediyor. Ben şahsen tek başıma olsam Yok Olmadan Harekete Geç Hareketinin bu kadar büyümüş olamayacağını düşünüyorum.

20 Eylül 2019 Kadıköy İklim Grevi

‘Birbirimizi daha iyi tanıyoruz’

Deniz: Böyle bir işe girmek hayatımdaki en iyi ve hiçbir zaman pişman olmayacağım deneyimlerden biri. Abimle yapıyor olmam ayrı bir zevk katıyor işin içerisine.  Böyle bir girişimde bulunmasaydık aramızdaki ilişkinin bu kadar iyi olabileceğini düşünmüyorum.

Yok Olmadan Harekete Geç sayesinde sürekli iletişim halindeyiz ve gün geçtikçe birbirimizi daha iyi anlıyoruz. Daha yolun  başlangıcında olduğumuzu, ve ilerleyen zamanlarda çok daha iyi yerlerde olacağımıza inanıyorum. Yani kısacası iyi ki iklim aktivistiyim, iyi ki abimle böyle bir girişimdeyim.

Sayfayı oluşturduğunuz ve yaptığınız eylemlerden sonra  arkadaşlarınızdan ve ailenizden nasıl tepkiler geliyor? Size katılmak isteyen oluyor mu?

Doruk: @yokolmadanhareketegec sayfasını açtığımızdan ve iklim için mücadaleye başladığımızdan beri en büyük destek annemden geldi. Zaten kendisi de bize bazen fikirler veriyor. Onun dışında okulda Çevre Kulübü’ndeki birçok arkadaşım bize yardımcı oluyor ve iklim grevleri için onlarla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bunun dışında birkaç sınıf arkadaşım da sayfamızı aktif olarak takip ediyor.

Deniz: Tabii ki bizim yaptığımız eylemlerden sonra arkadaşlarım ve ailemden güzel tepkiler geliyor ve katılmak isteyenler oluyor. Açıkçası bu beni çok mutlu ediyor çünkü bizim gibi aktivizime meraklı insanlar görmek gelecekte olacaklar konusunda umudumu arttırıyor. Hatta en yakın arkadaşımın da bir iklim aktivisti onun da bizim gibi hesabı var. (@ForestActivists) ☺

Kısacası Aktivist olmak için uygun zamanı beklemenize gerek yok çünkü bir bakmışsınız o zaman geçmiş gitmiş. Herkes Dünyamız için mücadele etmeli, nasıl olsa bu Dünya’ da biz yaşıyoruz ve ona sahip çıkması gerekenler biziz. Geleceğin için yok olmadan harekete geç!

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.