Ukrayna’da Bildik Sahneler
Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye Ukrayna hükümeti tarafından verilen dağılma süresi doldu. Alan, sabah saatlerinde polis tarafından kuşatıldı. Göstericiler Devlet Başkanı Viktor Yanukovich’in Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması imzalamaktan vazgeçip yüzünü Rusya’ya dönmesi üzerine başlamıştı. Göstericiler hükümetin istifası, şiddet kullanan polislerin cezalandırılması ve tutuklu göstericilerin serbest bırakılmasını istiyor.
Yunanistan’da Kriz Çocukları Vurdu
‘Dünyanın Doktorları’ (Doctors of the World) grubundan yapılan açıklamaya göre Yunanistan’da kriz nedeniyle sağlık sigortasını kaybeden binlerce aile çocuklarını hastalıklara karşı aşılatamıyor.
Madiba’ya Anma
Geçtiğimiz hafta ölen eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela için bugün Johannesburg’da bir anma gerçekleştirilecek. Anmaya çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor. Anmaya Türkiye hükümetinden kimse katılmıyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Karışıklık Devam Ediyor
Ge.tiğimiz hafta Çad ve Sudan menşeli İslamcı Seleka gerillaları ve Hıristiyan anti-Balaka grubu arasındaki çatışmalarda 400’den fazla kişinin ölmesi ve binlerce kişinin evinden olması üzerine Afrikalı ve Fransız askerleri Orta Afrika Cumhuriyetine müdahale etmişti. Ülkede güvenliği sağlamak üzere daha fazla Afrikalı birlik naklediliyor. Birlikleri ABD uçakları taşıyacak.
Tayland’da Başbakan İstifa Etmiyor
Tayland’da yüzbinlerce göstericinin eski Başbakan Tahsin Shinawatra’nın ‘kuklası’ olduğu iddiasıyla istifasını istediği Başbakan Yingluck Shinawatra Şubat’taki erken seçimler öncesinde istifa etmeyeceğini açıkladı.
Kanada Kuzey Kutbunu Sahiplenmeye Hazırlanıyor
Muhafazakar Steven Harper hükümetinin yeni projesi Kuzey Kutbunun Kanada kıta sahanlığına dahil olduğu iddiasıyla kutbu sahiplenmek. Kanada bu konudaki ‘kanıtları’ içeren bir başvuruyu Birleşmiş Milletlere sunmaya hazırlanıyor.