ManşetTürkiye

İHD: Aralarında MİT çalışanı ve polislerin de bulunduğu 11 kişi kaçırıldı, akıbetleri bilinmiyor

0

Ankara’da aralarında MİT çalışanı ve polislerin de bulunduğu 11 kişinin kaçırıldığı ve akıbetlerinin bilinmediği iddia edildi. İHD, konuyu Birleşmiş Milletler Zorla veya İrade Dışı Kaybetmeler Çalışma Grubu’na bildirdi.

Ankara’da aralarında polis ve MİT çalışanlarının da olduğu 11 kişinin zorla kaçırılarak kaybedildiği iddiaları İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) ulaştı. Kaçırıldığı belirtilen Turgut Çapan ve Fatih Kılıç’ın aileleri İHD’ye yazılı başvuru yaptı. Bunun üzerine İHD, konuya dair girişimlerde bulundu.

Dihaber’de yer alan habere göre, İHD’ye ulaşan bulgu ve iddialar ile kaçırılarak kaybedildiği iddia edilen kişilerin isimleri şöyle:

Sunay Elmas: Ankara’da yaşayan Elmas, 27 Ocak 2016’da çocuklarını Sincan’a bıraktı, dönüşte CEPA Alışveriş Merkezi’nin önünden saat 11.00’de siyah bir Transporter ile kaçırıldığı iddia ediliyor. Ailesi, Sincan’dan döndükten sonra aracının tüm görüntüleri MOBESE kameralarında olduğunu söylüyor. Eşinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulardan bir sonuç çıkmadı.

Ayhan Oran: Eski MİT çalışanı. Yunanistan’da görev yaptığı sırada Haziran 2016’da Türkiye’ye çağrıldı, 17 Temmuz 2016’da açığa alındığı, 2 Ağustos 2016’da ihraç edildiği ortaya çıktı. Ailesinin verdiği bilgilere göre, 1 Kasım 2016’da saat 12.38’de bulunduğu sitenin kamera kayıtlarından bulunduğu siteden çıkışı görülüyor. Kendisinden bir daha haber alınamadı.

Mustafa Özgür Gültekin: Rekabet Kurumu çalışanıydı. 21 Aralık 2016’da, saat 18.15 sıralarında Ankara Beştepe’de kaçırıldığı iddia edildi. Ailesi çevredeki tüm kamera kayıtlarını topladı. Kayıtlarda Gültekin’in dört araç tarafından takip edildiği görülüyor. Gültekin aracından inip bir markete giriyor, alışveriş yapıp çıktıktan sonra etrafı sarılıyor ve siyah Transporter’a bindirilerek kaçırılıyor.

Hüseyin Kötüce: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çalışanıydı. Şubat 2017’de işyerinden çıktıktan sonra aracına binmek üzere gittiği Batıkent Metro İstasyonu otoparkından saat 19.00 civarında kaçırıldığı söylendi. Polise başvuran ailenin ısrarına rağmen araçta parmak izi tespiti yapılmadı, etraftaki kamera görüntüleri toplanmadı.

Turgut Çapan: Kapatılan Turgut Özal Üniversitesi çalışanıydı. 31 Mart 2017’de Yenimahalle’nin Şentepe semtinde kaçırıldığı iddia edildi.

Mesut Geçer: Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) çalışanı. MİT’ten ihraç edildikten sonra 31 Mart 2017’de Yenimahalle ilçesi Çakırlar semtinde arabası durdurularak kaçırıldığı ileri sürüldü.

Önder Asan: FETÖ/PDY soruşturması sebebiyle kapatılan özel bir okulda öğretmendi. Yenimahalle’nin Şentepe semtinde 1 Nisan 2017’de kaçırıldığı iddia edildi. Yakınları kendi imkânlarıyla çevredeki kameraların görüntülerinin bir kısmı topladı. Asan’ın aracı, lastiği kesilmiş halde kaçırıldığı yere yakın bir noktada bulundu.

Cengiz Usta: 4 Nisan 2017 tarihinde öğretmen Cengiz Usta kayboldu. Ailesi Emniyet’ten yardım alamayınca kendi imkânlarıyla bilgi topladı ve Usta’nın benzer yöntemlerle kaçırıldığını belirledi. 

Mustafa Özben: Ankara Barosu eski Avukatlarından Mustafa Özben, 9 Mayıs 2017 günü öğlen saatlerinde kızını okula bırakmak üzere evinden çıktı. Özben, o gün evine geri dönmedi. Özben’in bir müddet KHK ile kapatılan Turgut Özal Üniversitesinde de öğretim görevlisi olarak derslere girdiği öğrenildi.

Fatih Kılıç: KHK ile mesleğinden ihraç edilen öğretmen Fatih Kılıç’tan 14 Mayıs 2017 tarihinden itibaren ailesi haber alamamaktadır. Fatih Kılıç 14 Mayıs 2017 günü saat 23.00 sıralarında Ankara Şehirler Arası Otobüs Terminali’nden (AŞTİ) ailesini yolcu ettikten sonra ortadan kayboldu. Ailenin ısrarlarına rağmen Emniyet, AŞTİ’deki kamera kayıtlarını vermedi. 

Durmuş Ali Çetin: KHK ile mesleğinden ihraç edilen polis memuru Durmuş Ali Çetin, 17 Mayıs 2017’de kaçırıldı. 7 ay önce açığa alınıp daha sonra da meslekten ihraç edilen 3 çocuk babası Durmuş Ali Çetin, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Arıtaş Mahallesi’nde yaşadığı evden sabah saatlerinde ayrıldı ve bir daha dönmedi. Aile polisten yardım alamamaktan şikâyetçi.

İnsan Hakları Derneği, konuyu Birleşmiş Milletler (BM) Zorla veya İrade Dışı Kaybetmeler Çalışma Grubu’na bildirdi. İHD ayrıca, Turgut Çapan ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’na başvuru da yaptı.

İHD, ismi geçen kişilerin ailelerinin İHD’ye bizzat başvuru yapmasının önemli olduğunu belirtti.

(Dihaber)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.