İDO bisikletlerle barıştı

"Umuyoruz ki bundan sonra da bisiklet ulaşımını teşvik edecek uygulama ve politikalar artarak devam eder."

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), bisiklet taşımacılığıyla ilgili politikasını değiştirdi.

Bugüne dek bisikletlerden 5 TL taşıma ücreti alan İDO, artık deniz otobüslerinde 3, hızlı feribotlarda ise 10 bisiklete kadar yaptığı bisikleti ücretsiz taşıyacağını duyurdu.

Tarife değişikliğiyle ilgili bilgiye İDO’nun ücret ve tarife sayfasından ulaşılabilir.

 

 

Konuyla ilgili görüşlerini Yeşil Gazete‘yle paylaşan Sokak Bizim Derneği’nden Erman Topgül, “Toplu taşımanın iyileştirilmesi ve bütünleşmesi ile ilgili uygulamaları destekliyoruz. İDO’nun deniz

Erman Topgül

otobüslerinde 3, hızlı feribotlarda ise 10 adet ücretsiz bisikletli geçiş kontenjanı ayırması sevindirici bir gelişme” diyor. Topgül’e göre bisikletin toplu taşıma ile entegre edilmesi çok önemli: “İDO ulaşımda entegrasyon için bisiklete gerekli izini vermeyen son kurumdu. Bu nedenle İDO’nun bu kararını bisiklet ulaşımını teşvik etmeleri açısından olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.”

İDO’nun aldığı kararın önemli olmasının yanısıra “yalnızca mevcut talebi karşılamaya yeteceğini” belirtiyor Topgül: “Bu sayı bisiklet ulaşımını arttırmak için yeterli değil, sadece günümüzdeki talebi karşılamak için yeterlidir. Var olan kapasitelerin zaman içerisinde arttırılması gerekiyor.”

Erman Topgül, İstanbul’daki trafik sorununun çözümü bisiklet ve toplu ulaşımın, özellikle de deniz ulaşımının entegrasyonuyla mümkün: “Gemilerde fiziksel düzenlemeler yapılması gerekir. Ancak bu şekilde İstanbul’daki yoğun trafiği rahatlatmak ve alternatifler üretmek mümkün olacak. Bu durum hem trafik, hem çevre, hem de sağlık açısından olumlu etki yaratacaktır.”

Topgül sözlerini bir dilekle bitiriyor: “Umuyoruz ki bundan sonra da bisiklet ulaşımını teşvik edecek uygulama ve politikalar artarak devam eder.”

 

(Yeşil Gazete)

 

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR